Održana akcija "Ne parkiraj sebično - misli na druge"

Održana akcija "Ne parkiraj sebično - misli na druge"

Povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, koji se obeležava 3. decembra, JKP „Parking servis“, udruženja građana „Roditelj“, „Klackalica“ i „Novosadska biciklistička inicijativa“ organizovali su akciju „Ne parkiraj sebično – misli na druge“. Predstavnici ovih organizacija su na platou ispred Glavne pošte delili letke kojima su pozivali vozače da prilikom parkiranja ne ometaju kretanje osoba sa invaliditetom, majki sa malom decom i biciklista pošto su te kategorije najugroženije u saobraćaju.

Predsednik Saveta za osobe sa posebnim potrebama Zvonko Nikolić rekao je okupljenim novinarima da se povećava broj parkirališta za invalide i naveo primer Njegoševe ulice u Novom Sadu kao pozitivan. Ukazao je da je broj parking mesta generalno problem za sve stanovnike grada.

- Osobe sa posebnim potrebama dobijaju od svojih lokalnih samouprava karte za besplatno parkiranje, ali one važe na teritoriji cele države. Tako se dešava da vozači iz drugih mesta kada dođu u Novi Sad zauzimaju ta mesta. Problem su i dalje nesavesni građani koji zauzimaju parking prostor namenjen osobama sa invaliditetom i to se može sprečiti novčanim sankcijama kako bi se podigla svest ljudi – kazao je Nikolić.

Predstavnici udruženja građana  „Roditelj“ i  „Klackalica“ Dragana Ćorić i Ana Gabrić rekle su da vozači iako su parkirani i dalje učestvuju u saobraćaju i da vozila postaju opasna ako su nepravilno parkirana.

- Imam dete sa posebnim potrebama, na automobilu nam je nalepnica koja označava invaliditet, ali često ne možemo da parkiramo na parkingu koji je nama namenjen jer je zauzet ili je blokiran. Molim vozače da poštuju pravila jer njihovo malo nama znači puno. Takođe bih  apelovala na to da nam je po gradu potrebno više rampi za osobe sa invaliditetom – izjavila je Gabrić.

Načelnik saobraćajne inspekcije Siniša Vujinović objasnio je da inspektori za kontrolu javnih parkirališta  kontrolišu nepropisno parkirana vozila na mestima predviđenim za invalide.

- U proces kontrole su uključeni i pripadnici saobraćajne policije putem  „video-pauka“ , ali i komunalni policajci.  Da bi inspektor uklonio vozilo neophodno je da sačini zapisnik, donese rešenje o uklanjanju i da donese zaključak o prinudnom izvršenju na osnovu kojeg se vozilo uklanja. U prethodnom periodu smanjio se broj prekršaja - objasnio je Vujinović.

Direktor JKP „Parking servis“ Stevan Lugonja kazao je da je cilj ove akcije da se uloži u edukaciju kako bi se podigla saobraćajna kultura vozača.

- Obeležili smo  Međunarodni dan osoba sa invaliditetom  kako bi podigli svest građana da se ne ponašaju sebično, jer tada osobe sa posebnim potrebama ne mogu da funkcionišu u saobraćaju, a isto se odnosi i na bicikliste i pešake. Uprava za saobraćaj i puteve donosi odluku koliko i gde će biti parking mesta za osobe sa posebnim potrebama – kazao je Lugonja.

Za vozače koji se nepropisno parkiraju na mestima predviđenim za osobe sa invaliditetom predviđene su kazna:

- za pravna lica u rasponu od 100.000 do 1.000.000 dinara
- za preduzetnika novčana kazna u fiksnom iznosu od 15.000 dinara (u slučaju plaćanje kazne u roku od osam dana plaća se pola iznosa)
- za fizičko lice kazna u fiksnom iznosu od 8.000 dinara (u slučaju plaćanja kazne u roku od osam dana plaća se pola iznosa)

Saobraćajna policija takođe izriče prekršajni nalog na licu mesta za učinjeni prekršaj u iznosu od 5.000 dinara.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan