Održana dečija radionica nenasilne komunikacije (FOTO)

Održana dečija radionica nenasilne komunikacije (FOTO)

U organizaciji D’OR i Udruženja blizanaca i trojki Srbije, u subotu 27. avgusta, u predškolskoj ustanovi "Ružin Gaj" u istoimenoj ulici, održana je dečija kreativna radionica pod nazivom “Jezik žirafe i jezik zmije”.

Prema rečima predstavnika gore navedenih udruženja, Marije Belić Bibin, najmlađima je uz kreativan rad i igru predstavljena nenasilna komunikacija kroz igru uloga.

- Govor žirafe je poseban oblik nenasilne komunikacije koju je opisao poznati američki psiholog Maršal Rozenberg i zasniva se na empatiji koja je jedna od osnovnih pretpostavki za uspešnu komunikaciju. Na ovaj način želimo da pomognemo deci da sami nauče kako da ne ulaze u konflikte i izraze svoje potrebe i osećanja. Oni su naša budućnost i jednog dana vodiće naše društvo – objašnjava Marija Belić Bibin.

Kreativna radionica je deo programa "Art & Love Karavan" koji je preko leta radio sa decom u postkonfliktnom području bivše Jugoslavije, sa ciljem pomirenja i pribižavanja ljudi  u regionu.

- Iskustva sa decom na terenu su veoma pozitivna. Sa roditeljima je situacija ipak drugačije jer vode stresan život i većina je suočena sa egzistencijalnim problemima, ali svi žele pobeći od surove realnosti – kaže Marija.

Dunja Šašić je za radionicu saznala preko društvene mreže Fejsbuk  i dovela je svoju decu.

- Dosta ljudi se odazvalo i to je dobro. Važno je u porodici savladati ove međusobne komunikacijske veštine jer odatle sve počinje. Ovakav program bi morao biti obavezan u svim vrtićima. Mnogi se žale na današnje mlade generacije, da su deca drugačija i da nemaju strah od autoriteta. Mislim da je izvesna doza poštovanja prema starijima ipak neophodna –  smatra Dunja.

Deca su se tokom radionice igrala, crtala, oslikavala kamenčiće i međusobno uopznavala. Kroz igru su se jedni drugima predstavljala i pričala o sebi. Radionica se odvijala u prisustvu roditelja koji su celo vreme posmatrali svoje najmlađe. Program je bio besplatan i namenjen deci starijoj od četiri godine.

Ukoliko obezbede finansijska sredstva, organizatori planiraju slične projekte i u budućnosti.

 

Oceni vest:
7
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

Isključenje struje dnevni horoskop servisne informacije novi sad mup novi sad bez struje betanija sahrane novi sad novosadsko porodilište isključenje vode bez vode raspored sahrana i ispraćaja novosađani Republički hidrometeorološki zavod raspored sahrana novi sad Vreme u Novom Sadu horoskop vremenska prognoza novi sad klinika za ginekologiju i akušerstvo RHMZ MUP JKP Vodovod i kanalizacija novosadska policija matičar novi sad jkp lisje novorođenčad jkp novosadska toplana bebe horoskopski znaci policija isključenja struje