Održana dečija radionica nenasilne komunikacije (FOTO)

Održana dečija radionica nenasilne komunikacije (FOTO)

U organizaciji D’OR i Udruženja blizanaca i trojki Srbije, u subotu 27. avgusta, u predškolskoj ustanovi "Ružin Gaj" u istoimenoj ulici, održana je dečija kreativna radionica pod nazivom “Jezik žirafe i jezik zmije”.

Prema rečima predstavnika gore navedenih udruženja, Marije Belić Bibin, najmlađima je uz kreativan rad i igru predstavljena nenasilna komunikacija kroz igru uloga.

- Govor žirafe je poseban oblik nenasilne komunikacije koju je opisao poznati američki psiholog Maršal Rozenberg i zasniva se na empatiji koja je jedna od osnovnih pretpostavki za uspešnu komunikaciju. Na ovaj način želimo da pomognemo deci da sami nauče kako da ne ulaze u konflikte i izraze svoje potrebe i osećanja. Oni su naša budućnost i jednog dana vodiće naše društvo – objašnjava Marija Belić Bibin.

Kreativna radionica je deo programa "Art & Love Karavan" koji je preko leta radio sa decom u postkonfliktnom području bivše Jugoslavije, sa ciljem pomirenja i pribižavanja ljudi  u regionu.

- Iskustva sa decom na terenu su veoma pozitivna. Sa roditeljima je situacija ipak drugačije jer vode stresan život i većina je suočena sa egzistencijalnim problemima, ali svi žele pobeći od surove realnosti – kaže Marija.

Dunja Šašić je za radionicu saznala preko društvene mreže Fejsbuk  i dovela je svoju decu.

- Dosta ljudi se odazvalo i to je dobro. Važno je u porodici savladati ove međusobne komunikacijske veštine jer odatle sve počinje. Ovakav program bi morao biti obavezan u svim vrtićima. Mnogi se žale na današnje mlade generacije, da su deca drugačija i da nemaju strah od autoriteta. Mislim da je izvesna doza poštovanja prema starijima ipak neophodna –  smatra Dunja.

Deca su se tokom radionice igrala, crtala, oslikavala kamenčiće i međusobno uopznavala. Kroz igru su se jedni drugima predstavljala i pričala o sebi. Radionica se odvijala u prisustvu roditelja koji su celo vreme posmatrali svoje najmlađe. Program je bio besplatan i namenjen deci starijoj od četiri godine.

Ukoliko obezbede finansijska sredstva, organizatori planiraju slične projekte i u budućnosti.

 

Oceni vest:
7
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan