Održana manifestacija "Preprekova jesen" u KCNS

Održana manifestacija "Preprekova jesen" u KCNS

U subotu 19. oktobra u klubu "Tribina mladih" Kulturnog centra Novog Sada, održana je manifestacija pod nazivom "Preprekova jesen".

Hrvatsko kulturno – umetničko prosvjetno društvo "Stanislav Preprek" iz Novog Sada od 2016. godine svake godine u oktobru organizuje manifestaciju "Preprekova jesen" na kojoj se promovišu pobednici konkursa kratkih priča.

Ova manifestacija svake godine održavase u Kulturnom centru Novog Sada i može se reći da je sada već tradicionalna. Tema priča je slobodna, uz uslov da se napiše na standarnom hrvatskom jeziku. U zborniku objavljene kratke priče doprinose očuvanju hrvatskog jezika i običaja Hrvata u Novom Sadu.

U ime ambasade Republike Hrvatske u Beogradu, skup je pozdravio Stjepan Glas, a ispred hrvatskog konzulata u Subotici konzul Velimir Pleša. U ime Gradskog veća Novog Sada, prisutnima se obratio Aleksandar Kravić, a zatim su govorili i upravnik HKC  u Novom Sadu Dragan Ilić i Tomislav Žigmanov, direktor Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.


Predsednik HKUP Krešimir Tkalac rekao je da je uz četvrtu "Preprekovu jesen" ove godine proslavljeno i deseto, jubilarno "Preprekovo proleće". Godišnji koncert, treći po redu, tek predstoji. "Preprek" je,rekao je Tkalac, tokom ovih godina uspeo da preživi i da zabeleži i kvalitet i kvantitet svojih programa.

– Narednih godina, kada bude rešen problem kuće Bana Jelačića i ona postane mesto okupljanja hrvatske zajednice, nadam se da ćemo i mi tamo dobiti svoje mesto kako bismo kao HKUP  mogli da nastavimo da rastemo – rekao je Tkalac.

Književna kritičarka dr Dragana V. Todoreskov, u ime književnog kluba i uredništva "Preprekova jesen"  rekla je da se ove godine na takmičenje prijavilo 16 autora sa po nekoliko priča.

Žiri u kojem je, osim Dragane Todoreskov i velečasnog Marka Kljajića bilai Anamarija Kaluđerović, nova čelnica književnog kluba, u uži izbor uvrstio je tri pripovetke: “Breme sveta“  Ivana Gaćina iz Zadra (pobednik konkursa), “Skloni se tata, nije to više za tebe“ Ivana Mijatovića iz Gradišta kod Županje (drugo mesto) i "Smreka" Stjepana Crnića iz Zagreba (treće mesto).

Program su svojim nastupima uveličake članice ženskog pevačkog hora koji je u sastavu udruženja, a manifestacija je završena nastupom operske pevačice, sopranistkinje, Radoslave Vorgić Žuržovan uz pratnju pijaniste Strahinje Đokića.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan