Održana premijera predstave "Najusamljeniji kit na svetu" u SNP

Održana premijera predstave "Najusamljeniji kit na svetu" u SNP

Premijera predstave „Najusamljeniji kit na svetu“, Zijaha A. Sokolovića, koji je ovoga puta bio u ulozi reditelja, po tekstu Tijane Grumić, oduševila je sinoć novosadsku publiku.

Reditelj Zijah A. Sokolović kaže da je tekst Tijane Grumić izuzetan. Da su njena razmišljanja romantična i poetična, duboko dramska, jer donose jedan novi pogled na svet, na civilizaciju. Dodaje da je očišćen prljavštinom svakodnevice, izvađen iz sumornih tema današnjih pozorišta, stavljen iznad i ispod površine ove planete, stavljen u more i nebo.

– Želeo sam da tražim Grala kao Lanselot, da sa glumcima proverim, da li neko od nas može da čuje svog Plavog kita ili da postane Plavi kit uprkos zakonima prirode. Ili još čistije, ova predstava traži da svako od nas plače, ako postoji neko ko čuje Plavog kita – ističe reditelj Zijah A. Sokolović.

Glumica Sanja Mikitišin kaže da ova predstava postavlja mnoga pitanja u vezi sa (ne) komunikacijom među ljudima i razumevanja svojih najbližih.


– Životna mašina, obaveze i problemi koje ona donosi, često čini da izgubimo suštinski kontakt i otupimo kao osobe te gubimo ono što čini život lepim i ono što je nas nekad činilo lepim i jedinstvenim. Zaboravljamo, ne primećujemo više, sve podrazumevamo kad uđemo u svet "odraslih"... Ovo je jedna dirljiva priča o odnosima u svetu danas, kroz prizmu jedne obične porodice – ističe Mikitišin.

– Predstavom smo želeli da podstaknemo publiku da žive sad, u ovom trenutku, prisutni emotivno i umno, te budu usmereni jedni na druge. S toga se ova predstava zapravo, kroz niz slika i prikaza situacija, odvija u gledaocu- njegovom iskustvu, mašti i srcu – kaže mlada glumica Mia Simonović.

Scenografiju potpisuje Saša Senković kao i Zijah A. Sokolović, za kostime je bila zadužena Senka Ranosavljević, kompozitori su Irena Popović Dragović i Nikola Dragović, dok je scenski pokret radila Andreja Kulešević.

Uloge tumače: Milan Kovačević, Mia Simonović, Grigorije Jakišić, Vukašin Ranđelović,Sanja Mikitišin, Ervin Hadžimurtezić.

Repriza je zakazana za 8. mart.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

porodilište gradsko groblje servisne informacije novosadsko porodilište Novosadska toplana bebe institut batut raspored sahrana i ispraćaja betanija telep novorođenčad horoskopski znaci jkp lisje servisne informacije novi sad isključenja struje radosne vesti gradonačelnik Miloš Vučević Miloš Vučević elektrovojvodina horoskop jkp novosadska toplana bez vode almaško groblje bez struje kaleidoskop kulture dunav sahrane EPS havarija na vodovodu raspored sahrana novi sad