Održana tribina "Ko te tuče taj te ne voli"

Održana tribina "Ko te tuče taj te ne voli"

Trbina pod nazivom „Ko te tuče taj te ne voli“ o nasilju nad ženama juče je održana na Fakultetu za menadžment u Sremskim Karlovcima. Gošća tribine bila je dr Nada Padejski Šekerović, psihološkinja i rukovoditeljka Sigurne ženske kuće u Novom Sadu. Ona je govorila razlozima povratka žrtava svojim partnerima, oblicima nasilja i šta se događa kada žena prijavi nasilje i ode u Sigurnu kuću. Tribinu su organizovali studenti Fakulteta za menadžment.

U proseku, žrtva nasilja se svom partneru vraća od 4 do 6 puta pre nego što odluči da ga konačno napusti.

Najčešće se žene vraćaju svojim partnerima zbog ekonomske situacije, odnosno zavisnosti, sramote da ne obrukaju sebe i svoju porodicu, ali i tradicionalnih običaja, zbog kojih roditelji žrtve često navode žrtve da se vrate svojim partnerima i trpe nasilje. Žrtve nasilja često osećaju strah i zbog toga ne prijavlju nasilnika, plaše da će ih tražiti i nauditi im ili ostalim članovima porodice ako ga napuste. Žrtve ostaju uz nasilnika i zbog dece, što je velika greška zato što deca često svoje ponašanje uče po modelu i često i sami postaju nasilnici što je slučaj sa muškom decom, a ženska deca postaju depresivna i kasnije traže partnere onakve kakav je bio otac, odnosno odnos između majke i oca.

Dr Padejski je istakla proganjanje kao jedan od brutalnih oblika nasilja, koji u Srbiji i dalje nije dovoljno prepoznat. Kod mladih je čest slučaj da pokušaj kontrole od strane partnera, kao što je konstantno pozivanje telefonom, u početku pogrešno tumače kao izraz ljubavi. Takvi i slični oblici psihološkog nasilja teško se dokazuju na sudu. Dok njihova priča stigne do suda, ona je već mnogo puta ispričana i zato žrtve više ne iskazuju emocije dok objašnjavaju svoju životnu situaciju. Centar za socijalni rad obavlja razgovore sa žrtvama i tako može da proceni da li je potrebno da se preduzmu određene mere.

Žrtve često nemaju podršku porodice, prijatelja, okruženja, ali ni instituacija. To utiče na manjak poverenja u institucije za pomoć, zbog čega žrtve oklevaju da prijave nasilnike. Dr Padejski je podvukla značaj Sigurne ženske kuće, u kojoj žrtve mogu da borave do šest meseci, dok se za to vreme oporavljaju od traume, osamostaljuju, a protiv nasilnika vodi sudski postupak, U sigurnoj ženskoj kući ima 20 mesta i 5 pomoćnih, a popunjenost je uglavnom oko 85%.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Kiki

  pre 1831 dan i 18 sati

  O ovome definitivno treba što više pričati, pogotovo među mlađom populacijom...

  Oceni komentar:
  2
  4