Održana tribina povodom obeležavanja 16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama

Održana tribina povodom obeležavanja 16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama

U ponedeljak, 4. decembra, u amfiteatru Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe u Novom Sadu održana je tribina povodom 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama.

Tribina je organizovana u saradnji sa udruženjem "Asistent", koje je nosilac projekta "Hrabre, snažne, ravnopravne", a koji je podržan sredstvima iz budžeta Grada Novog Sada – Gradske uprave za socijalnu i dečiju zaštitu.

Naime, porodica predstavlja osnov svakog društva jer omogućava pravilan razvoj pojedinca, a samim tim utiče i na razvoj društva u svakom društveno-političkom sistemu. Po pravilu, najveći deo svog života, od rođenja do smrti, čovek provede u okviru porodice. Nažalost, partnersko razumevanje i uzajamno poštovanje nisu prisutni u svakoj porodici, pa neretko dolazi do poremećenih odnosa unutar nje.


S obzirom na učestalost nasilja u porodici, nastale posledice i stepen ugroženosti žrtava, posebnu pažnju zaslužuje nasilje nad ženama i decom.

Učesnici tribine bili su: prof. dr Jelena Matijašević, prodekanka za nauku i glavna urednica naučnog časopisa "Pravo – teorija i praksa", dr Vidoje Mitrić, sudija Apelacionog suda u Novom Sadu, Tatjana Đurašković, sudija za prethodni postupak u Višem sudu u Novom Sadu i Jelena Ostojin, samostalni savetnik u Višem sudu u Novom Sadu.

Prof. dr Jelena Matijašević, prodekanka za nauku otvorila je tribinu iznoseći podatke iz zvaničnih istraživanja.

Što se tiče Srbije, navešću podatak da je od početka 2023. godine do danas nasilje u vidu femicida, dakle ubistva, doživelo 27 žena i 2 devojčice. Femicid je najekstremniji oblik nasilja nad ženama i često se povezuje sa pitanjem nasilja u porodici. Najčešće je učinilac ovog dela zapravo intimni partner žene – rekla je ona.

Dr Vidoje Mitrić, sudija Apelacionog suda govorio je o istorijatu i fenomenološkim karakteristikama nasilja nad ženama, uzrocima, krivičnopravnom tretmanu i primerima iz prakse.


Čini se nekako da je poslednjih godina eksaliralo nasilje u porodici. Nije eskaliralo! Nasilja je uvek bilo, samo je svest podignuta na jedan viši nivo donošenjem zakona. Banalno rečeno, sada je zatvor pretrpan zatvorenicima zbog nasilja u porodici, a do pre 6 ili 7 godina retko ko je zbog nasilja u porodici išao u zatvor. Međutim, iako daje rezultate, ovaj zakon nije savršen – istakla je, između ostalog, Tatjana Đurašković, sudija za prethodni postupak u Višem sudu u Novom Sadu.

Jelena Ostojin, samostalni savetnik u Višem sudu u Novom Sadu govorila je o tome kako izgleda svedočenje pred sudom kada se prijavi nasilje i dobije se status posebno osetljivog svedoka.

Ulaz je bio slobodan, a aktivno učešće na tribini uzeli su studenti i brojni zainteresovani građani koji su postavljali pitanja i delili svoje utiske.

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Nema kraja pravima

  pre 202 dana i 21 sat

  Niko se ne bavi uzrokom, svi se bave posrednim stvarima.
  Mislim da će nasilje prema ženama tek da poraste.
  Uzroci su izlazak žene iz klasične porodice i zahtevi za sve većim i većim povećanjem nekih, samo njima vidljivih neostvarenih prava, pa sve tako do Matrijarhata.
  Kako god, crno vreme borbe polova ide, baš kako su ga čika Sor*š i Jakob Ro*šild i zamislili.

  Oceni komentar:
  0
  3