Održana tribina "Rodna ravnopravnost u i sprečavanje diskriminacije nad ženama"

Održana tribina "Rodna ravnopravnost u i sprečavanje diskriminacije nad ženama"

Naša zemlja ima dobar i adekvatan pravni okvir za dostizanje ravnopravnosti žena, usvojeni su veoma dobri zakoni i starteška dokumenta, ali je, ipak, ispred nas još puno posla, jer statistički podaci govore u prilog tome da još uvek nismo dostigli punu ravnopravnost polova, rečeno je na današnjoj tribini "Rodna ravnopravnost u Republici Srbiji i sprečavanje diskriminacije nad ženama", održanoj u Velikoj sali Skupštine Grada Novog Sada.

Tribina je održana u organizaciji Grada Novog Sada, uz učešće predstavnika i predstavnica državnih i nezavisnih institucija, a predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić, pozdravljajući učesnike i učesnice, istakao je da je "nemoguće govoriti o kulturološkom nivou u samom gradu, a ne spomenuti u tom kontekstu prava žena".

- Sigurni smo da ovakvi događaji mogu da unaprede sve ono što se podrazumeva po današnjim standardima kulturološkog bivstovanja u nekom okruženju. Nama iz lokalne samouprave, kada je Grada Novi Sad u pitanju, ostaje da se zahvalimo svima onima kojima smo se obratili i zamolili da se ovakva tribina održi u našem gradu, kako bi žene prepoznale svoja prava na pravi način i naravno ta prava ostvarila - poručio je predsednik novosadskog parlamenta Zdravko Jelušić.

On je dodao da prava žena nije samo stvar "statistikih podataka", već i ovakvih susreta, gde će se stvoriti kritična masa znanja kako da se žene izbore da dođu u situaciju da ravnopravno učestvuju na različitim nivoima, pa i u političkom životu.

Uvodnu reč dala je predsednica Komisije za rodnu ravnopravnost Skupštine Grada Novog Sada Mirjana Vasilić, a poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković precizirala je da podaci iz godine u godinu pokazuju da su žene i dalje izložene brojnim vidovima diskriminacije, a najčešće diskriminacije na tržištu rada i prilikom samog zapošljavanja.

- Izuzetno je značajno da se pitanjima eliminacije diskriminacije, ali i dostizanja pune ravnopravnosti koja nam je garantovana Ustavom i zakonima, bavimo konstantno, svakog dana - kazala je Janković.
On je ocenila kao izuzetno dobro što se Grad Novi Sad odlučio da se posveti ovim pitanjima.

- Održavamo obuku svih državnih službenika i službenica koje rade u lokalnim samoupravama u pogledu primene antidiskriminacionih propisa i postoji jedan adekvatan i dobar pravni okvir za zaštitu od diskriminacije, ali građani građanke treba u većoj meri da ga koriste - poručila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

Ona je dodala da se mali broj žena nalazi na rukovodećim položajima, potom da su u mnogo manjem broju vlasnice preduzeća, da se u manjem broju bave preduzetništvom, kao i da su u mnogo manjem broju žene vlasnice nad zemljom, što, kako je objašnjeno, predstavlja izuzetno veliki problem, te žene dodatno dovodi u težak položaj u starijem životnom dobu.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

Spens novosađani Republički hidrometeorološki zavod odbojka Hitna pomoć sahrane bez vode elektrovojvodina bebe klinika za ginekologiju i akušerstvo matičar novosadsko porodilište Elektrodistribucija Novi Sad isključenja struje vremenska prognoza novi sad novorođenčad jkp lisje Vreme u Novom Sadu raspored sahrana novi sad betanija gradsko groblje policijska uprava novi sad vremenska prognoza uskrs novi sad sremski karlovci isključenje vode servisne informacije JGSP "Novi Sad" servisne informacije novi sad