Odvajanje otpada u NS: Isplati li se reciklirati?

Odvajanje otpada u NS: Isplati li se reciklirati?

Novosadsko javno-komunalno preduzeće "Čistoća" pre pola godine počelo je pilot projekat reciklaže, odnosno odvajanja otpada u zasebne kontejnere, koji su postavljeni u centru grada. Ali, koliko su se građani navikli na takav režim odlaganja otpada?

Kako "RTV" piše, mada su kontejneri u upotrebi gotovo pola godine, nije među svim građanima razvijena svest o reciklaži. Šefica službe javne higijene, Danijela Jankov ističe da evropski standardi odlaganja smeća, podrazumevaju i odvajanje sekundarnog otpada.

- Za ova četiri meseca, da tako kažemo, građani su u postupku primarne separacije otpada u domaćinstvu izdvojili preko 800 tona ambalažnog otpada, što je veoma zadovoljavajuća činjenica – kaže Jankov.

Mnogi se još navikavaju na takav način odvajanja otpada, ali na to gledaju kao na pozitivnu promenu, poput naše sugrađanke Višnje Davidović.

- Potpuno podržavam reciklažu i sama recikliram kad god stignem, kad god sam u prilici. Mislim da je to jako korisno uopšte za celo čovečanstvo, s obzirom na to u kakvoj smo situaciji generalno i u kakvoj je situaciji priroda – naglašava Davidovićeva.

Ima i onih kojima je reciklaža dodatna obaveza. Student Zvonko Veličković nema puno razumevanja za takvu promenu.

- Znaš, uzeću, baciću đubre i to je to. Šta sad kao hajde odvoji, kako se zove, neorganski od organskog otpada, pa jedno pa drugo, mislim brate šta, bace to na đubrište i gotovo – kaže Veličković.

Sociološkinja i ekološkinja Ana Pajvančić Cizelj tvrdi da je značaj reciklaže ogroman, da zavisi od svesti građana, ali i od infrastrukture.

- I sad oni naravno sebi postavljaju pitanje da li se im se isplati, ako vi sad morate da idete u centar da skupljate nekakve flaše, dve nedelje da idete u centar da ih nosite, onda i nije baš toliko, ovaj, praktično – objašnjava Pajvančić Cizelj.

Kako "RTV" piše, u JKP "Čistoća" najavljuju da se, uz 15.000 domaćinstava u širem centru grada, projekat separacije otpada planira i na Limanu ili Novom naselju. Predviđena je i nabavka novih kontejnera za razvrstavanje - u zelenoj i plavoj boji.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan