OGLASI ZA POSAO: Najtraženiji prodavci, komercijalisti, vozači, magacioneri i telefonski operateri

OGLASI ZA POSAO: Najtraženiji prodavci, komercijalisti, vozači, magacioneri i telefonski operateri

Prema podacima sajta za zapošljavanje "Infostud", u 2019. godini ponovo je zabeležen porast broja oglasa za posao i potražnjom za kadrovima od 14% spram 2018. godine. Tokom prethodne godine preko 225.000 kandidata je imalo šansu da se zaposli na 48.893 raspisanih pozicija. 

Kao i prethodnih godina najviše su se tražili kadrovi iz oblasti trgovina/prodaja, IT, mašinstvo, administracija i elektrotehnika, a najtraženije pozicije su bile prodavac, komercijalista, vozač, magacioner i telefonski operater, navode u "Infostudu".

Poslodavci su tokom 2019. godine u preko 57% oglasa za posao tražili srednju stručnu spremu, dok se u nešto manje od 40% oglasa tražla visoka ili viša stručna sprema. 

I pored porasta broja oglasa za posao i većeg broja kandidata koji su konkurisali na raspisane pozicije, broj prosečnih prijava i dalje je u blagom padu. U 2019. godini na jedan oglas prosečno je konkurisalo 65 kandidata. 

Oglasi na stranom jeziku činili su 24% ukupnog broja, od kojih se najviše tražio engleski, zatim nemački, mađarski i ruski. 

Porast se takođe vidi u oglasima koji su namenjeni osobama sa invaliditetom (ukupno 8%). U 2018. takvih oglasa je bilo 2.845 dok je u 2019. raspisano skoro 30% oglasa više – 3693. 

Kada govorimo o IT oglasima, tokom prethodne godine najtraženije pozcije bile su JavaScript Developer, Java Developer, PHP Developer, .NET Developer i IT Help Desk / Support. Što se tiče traženog senioriteta od strane poslodavaca, najviše oglasa je bilo namenjeno mediorima (64%), potom seniorima (21%), a najmanje su se tražile junior pozicije (svega 14%). 

Pozicije koje i u prošloj godini beleže deficit i teži dolazak do kadrova su i dalje zanatska zanimanja poput frizera, stolara, mesara, pekara, metalostrugar i farbar. Sa druge strane pozicije koje su imale veliku potražnju od strane kandidata bile su prodavac, komercijalista, radnik u proizvodnji, knjigovođa i telefonski operater, kažu u "Infostudu".

Oceni vest:
2
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan