OGLASI ZA ZAPOŠLJAVANJE: U Srbiji najtraženiji IT inženjeri, mesari, kuvari...

OGLASI ZA ZAPOŠLJAVANJE: U Srbiji najtraženiji IT inženjeri, mesari, kuvari...

U Srbiji je povećan broj oglasa za zapošljavanje u prvih šest meseci 2017. za gotovo 8,0 odsto u odnosu na isti period prošle godine, i to u proizvodnji, uslugama, administraciji i kreativi, pokazuju podaci sa sajta "Poslovi infostud".

Za radna mesta u ovim oblastima u prvoj polovini godine bilo je 7.851 oglasa, dok ih je u istom lanjskom periodu bilo 7.297. Takav trend se beleži od 2009. godine kada je ponuda poslova za određena zanimanja višestruko uvećana

Najveći porast prisutan je u ponudi poslova koji obuhvataju IT, mašinstvo i elektrotehniku, zatim usluge (turizam, ugostiteljstvo), administraciju i računovodstvo, pravo, farmaciju i zdravstvo, te kreativnu industriju (dizajn), navodi se u saopštenju "Infostuda".

Najznačajniji rast beleži se u IT sektoru, gde je u odnosu na jednog stručnjaka 2009. godine, u 2017. traženo čak šest. U mašinstvu je taj odnos jedan prema pet, a u elektrotehnici jedan prema četiri. 

Dva puta više raspisivani su oglasi za zaposlenje u administraciji, računovodstvu, ugostiteljstvu, pravu i dizajnu. Čak i za ona zanimanja za koja se kadrovi tradicionalno najređe traže, kao što su farmacija i zdravstvo, 2016. je bilo 1,6 procenata oglasa više nego pre osam godina.

Izvan IT sektora, zanimljivo je da su, osim diplomiranih inženjera mašinstva i elektrotehnike, najtraženiji bili automehaničari, kuvari, mesari i frizeri

Na listi pet najtraženijih pre tri godine bili su i komercijalisti, a prošle godine vozači.

Kada je reč o stručnoj spremi koju poslodavci traže, pre tri godine za 48 odsto ponuđenih poslova bila je potrebna srednja stručna sprema, 2015. je taj procenat porastao na 52 procenta, a prošle godine na 60 posto.

S druge strane, primetan je pad oglasa u kojima poslodavci traže kandidate sa višom, visokom školom ili diplomom bačelora, sa 36 odsto u 2014. i 2015. godini na 24 procenta u 2016. Znatno manji pad se beleži kada je reč o kandidatima sa završenim fakultetom ili masterom. 

Oglase za zaposlenje možete pogledati OVDE.

Oceni vest:
1
2

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

klinika za ginekologiju i akušerstvo bebe raspored sahrana i ispraćaja štrajk poštara novosadsko porodilište pošte srbije bez vode zodijak Isključenje struje raspored sahrana novi sad sahrane novi sad elektrovojvodina matičar novi sad Elektrodistribucija Novi Sad Ledena Šuma jkp lisje gradonačelnik Miloš Vučević vremenska prognoza horoskopski znaci horoskop betanija JKP Vodovod i kanalizacija isključenja struje astrologija novorođenčad servisne informacije dnevni horoskop bez struje isključenje vode servisne informacije novi sad