OGLASI ZA ZAPOŠLJAVANJE: U Srbiji najtraženiji IT inženjeri, mesari, kuvari...

OGLASI ZA ZAPOŠLJAVANJE: U Srbiji najtraženiji IT inženjeri, mesari, kuvari...

U Srbiji je povećan broj oglasa za zapošljavanje u prvih šest meseci 2017. za gotovo 8,0 odsto u odnosu na isti period prošle godine, i to u proizvodnji, uslugama, administraciji i kreativi, pokazuju podaci sa sajta "Poslovi infostud".

Za radna mesta u ovim oblastima u prvoj polovini godine bilo je 7.851 oglasa, dok ih je u istom lanjskom periodu bilo 7.297. Takav trend se beleži od 2009. godine kada je ponuda poslova za određena zanimanja višestruko uvećana

Najveći porast prisutan je u ponudi poslova koji obuhvataju IT, mašinstvo i elektrotehniku, zatim usluge (turizam, ugostiteljstvo), administraciju i računovodstvo, pravo, farmaciju i zdravstvo, te kreativnu industriju (dizajn), navodi se u saopštenju "Infostuda".

Najznačajniji rast beleži se u IT sektoru, gde je u odnosu na jednog stručnjaka 2009. godine, u 2017. traženo čak šest. U mašinstvu je taj odnos jedan prema pet, a u elektrotehnici jedan prema četiri. 

Dva puta više raspisivani su oglasi za zaposlenje u administraciji, računovodstvu, ugostiteljstvu, pravu i dizajnu. Čak i za ona zanimanja za koja se kadrovi tradicionalno najređe traže, kao što su farmacija i zdravstvo, 2016. je bilo 1,6 procenata oglasa više nego pre osam godina.

Izvan IT sektora, zanimljivo je da su, osim diplomiranih inženjera mašinstva i elektrotehnike, najtraženiji bili automehaničari, kuvari, mesari i frizeri

Na listi pet najtraženijih pre tri godine bili su i komercijalisti, a prošle godine vozači.

Kada je reč o stručnoj spremi koju poslodavci traže, pre tri godine za 48 odsto ponuđenih poslova bila je potrebna srednja stručna sprema, 2015. je taj procenat porastao na 52 procenta, a prošle godine na 60 posto.

S druge strane, primetan je pad oglasa u kojima poslodavci traže kandidate sa višom, visokom školom ili diplomom bačelora, sa 36 odsto u 2014. i 2015. godini na 24 procenta u 2016. Znatno manji pad se beleži kada je reč o kandidatima sa završenim fakultetom ili masterom. 

Oglase za zaposlenje možete pogledati OVDE.

Oceni vest:
1
2

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

betanija isključenja struje jkp lisje javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija novosađani klinika za ginekologiju i akušerstvo raspored sahrana novi sad štrand Hitna pomoć Vreme u Novom Sadu sahrane novorođenčad banovina novi sad raspored sahrana i ispraćaja isključenje vode bez struje novosadsko porodilište elektrovojvodina Isključenje struje JKP Vodovod i kanalizacija Vreme u Srbiji bebe Republički hidrometeorološki zavod RHMZ vremenska prognoza novi sad servisne informacije novi sad bez vode Elektrodistribucija Novi Sad servisne informacije JGSP "Novi Sad"