Ograđivanje žicom ili oslobađanje umetnosti: Šta očekuje umetnike na Tvrđavi za vreme trajanja Exita

Ograđivanje žicom ili oslobađanje umetnosti: Šta očekuje umetnike na Tvrđavi za vreme trajanja Exita

Kako je koncentracija publike za vreme trajanja prošlogodišnjeg Exita u umetničkim ateljeima u levom krilu Dugačke kasarne i zgrade Hornverka ka Akademiji umetnosti na Petrovaradinskoj tvrđavi bila ispod svake granice normale zahvaljujući fizičkom izopštavanju iz festivalskog prostora, javila se potreba za ponovnom analizom svih parametara koji sačinjavaju umetničku sliku gorepomenutog konteksta.

Kroz razgovor s dvojicom istaknutih umetnika, koji već decenijama stvaraju u svojim ateljeima na Petrovaradinskoj tvrđavi, Jovanom Bobom i Dušanom Todorovićem Dujcem, saznali smo o tome kakav je položaj umetnika/vlasnika ateljea ove godine i šta možemo očekivati u susret 16. Exitu dok pijani sat sve užurbanije hita ka početku festivalske groznice. Podsećanja radi, portal mojnovisad.com prošle godine je pisao o situaciji s kojom su se susreli umetnici za vreme trajanja Exita, kad im je onemogućen rad i prijem kako publike festivala, tako i prijatelja i redovnih posetilaca ateljea.

Još od 1953. godine kada je tišinu srednjovekovnih zidina razbio bat umetničkog stvaralaštva, tj. kada je jedan deo prostora tvrđave adaptiran u ateljee, umetnicima je omogućena kontinuirana komunikacija sa publikom bez koje umetnost teško da i može postojati. Prema rečima profesora Todorovića, tokom trajanja festivala potencijal umetnika koji su na tvrđavi nije na adekvatan način uvršten u program.

- Ne postoji sistem koji bi umetnost i one koji žive na tvrđavi uključio tako da se u programu nađe i obilazak ateljea – konstatuje Todorović. Osvrćući se na kandidaturu Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture, ističe nužnost stvaranja kulturne politike koja bi podržala umetnike u razvoju vlastitog vizuelnog jezika i koja bi poduprla nastojanje grada da bude ucrtan na mapu važnih destinacija kulture. Na pitanje kakve napore ulažu umetnici da bi svoje ateljee i svoj rad učinili vidljivijim, odgovara da su pojednini umetnici prisutni na tvrđavi već više od 40 godina, te da su godinama postojali dani otvorenih ateljea sa odgovarajućim programima, što bi moglo da funkcioniše i za vreme Exita.

Dušan Todorović Dujac

- Exit treba da gaji raznoliku publiku, a to se može ostvariti dovođenjem nekog velikog operskog pevača, na primer. Time bi se javila i publika čiji bi odnos prema umetnosti bio drugačiji. Ovako, festivalskim programom se udovoljava samo potrebama jednog dela populacije. Treba omogućiti posetiocima da prošetaju i da pogledaju neku izložbu, a umetnicima ne treba uskraćivati pravo da izlažu svoje radove i da komuniciraju sa publikom.

Priznati grafičar i slikar Jovan Bob kaže da nije protiv Exita, ali da bi učešće umetnika moglo da bude mnogo šire. Posmatrajući plato ispred svog ateljea, istakao je:

 – Ova kamerna površina može da bude jedan mirniji, a opet sadržajan kutak, koji bi se odmakao od populističke zabave. Trebalo bi ozbiljno pristupiti organizaciji kako bi upravo ovaj deo koji je blokiran postao jedan part umetnosti. Ovde bi mogla da bude jedna internacionalna izložba ili kolonija. Moglo bi se projektovati nešto što se ne bi završilo sa Exitom za četiri dana, nego nešto što bi trajalo celo leto.

Jovan Bob

Kako bi bilo moguće sve kockice mozaika sklopiti u koherentnu priču, o navedenoj problematici izjasnio se i Exit tim. Mogućnost da umetnički ateljei sa svojim programima postanu deo festivala po svemu sudeći ostaje još uvek nerealizovana, jer ni ove godine nije došlo do konkretnog dogovora sa umetnicima koji stvaraju na tvrđavi. Iz Exita poručuju da je vlasnicima više puta nuđeno da u okviru festivala prikažu slike i da funkcionišu kao umetnički prostori, a ne kao ilegalne i nekontrolisane prodavnice alkoholnih pića, ali da do sada nisu naišli na odziv. Iz Exita su poručili:

– Bilo je razgovora sa udruženjima umetnika na tvrđavi i postojala je i postoji obostrana želja da se radovi umetnika izlože i prikažu posetiocima Exit festivala. Međutim, kada je došlo do konkretne realizacije, većina ateljea koji treba da služe isključivo umetničkoj svrsi pretvoreni su u privremene ilegalne šankove, zbog čega je projekat obustavljen. Nadamo se da će se na sledećem izdanju festivala naći način da se ovaj problem prevaziđe i da se umetnički potencijal Petrovaradinske tvrđave u potpunosti prikaže posetiocima iz celog sveta.

Čini se da postoji više od 2021 razlog da likovna i druge vrste umetnosti na Petrovaradinskoj tvrđavi postanu sastavni deo festivala, čime bi se razvila kulturna participacija građana i otvorili prostori za interkulturni dijalog, ali o tome nadamo se, neki drugi put.
 

OTVORENA "ULIČICA" KOD LEOPOLDA: "Ulica će ove godine biti potpuno otvorena za sve posetioce Exit festivala. Biće lepša nego ikada, posebno ukrašena u duhu ovogodišnje teme festivala, a posetioce očekuju hladna osveženja i specijalan program u vidu tribina sa društveno-aktivističkim temama," poručuju iz Exit tima.

 Tekst: Katarina Trifunović

Oceni vest:
12
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan