Oko 140 doktora nauka zatražilo od RTS-a da izveštava objektivno i profesionalno

Oko 140 doktora nauka zatražilo od RTS-a da izveštava objektivno i profesionalno

Grupa od skoro 140 doktora nauka zatražila je danas od Radio-televiziji Srbije (RTS) da istinito, objektivno i profesionalno izveštava o svim aktuelnim pitanjima i akutnim problemima u političkoj i društvenoj sferi.

Navodeći da su svesni činjenice da nema potrebe da objašnjavaju šta znači profesionalno i objektivno novinarstvo i da nemaju nameru da se bave uređivačkom politikom, potpisnici zahteva su precizno naveli šta očekuju od RTS.

Tražimo da se u udarnim terminima i u svim informativnim emisijama na objektivan način razmatraju sve afere – od afera Krušik, Jovanjica, Beograda na vodi, rušenja u Savamali, rampe u Doljevcima, tetke iz Kanade, plagiranih i falsifikovanih diploma i doktorata i ekološke katastrofe, pa do afera "Đilasovih miliona" i odnosa Boška Obradovića prema Ljotićevoj ideologiji, ali i sve druge postojeće i buduće afere koje se pre svega vezuju za stranke na vlasti, ali i za one u opoziciji – stoji u zahtevu.

Potpisnici objašnjavaju da pod objektivnim pristupom u izveštavanju podrazumevaju da se obezbedi mogućnost ravnopravnog nastupa svih relevantnih strana i aktera, koji bi mogli nesmetano i bez cenzure da iznesu svoje argumente i mišljenja, kao i to da se na uvid građanima daju detaljni prikazi dokumenata koji potkrepljuju njihove stavove.

Kao konkretan dokaz toga da ste odlučili da transformišete RTS u istinski servis svih građana, očekujemo uvođenje nove emisije debatnog karaktera o temama koje najviše potresaju javnost i uz učešće relevantnih aktera, podrazumevajući da će se ova emisija nadalje redovno nalaziti u okviru vašeg Prvog programa – ističe se u zahtevu.

Zahtev su potisali, između ostalih, profesori Unverziteta u Beogradu Dubravka Stojanović, Danica Popović, Snježana Milivojević, Milen Dragićević-Šešić, Jovo Bakić, Janko Baljak, Goran Marković. Najavljeno je da će zahtev RTS biti predat u sredu, 22. januara, kada će ispred zgrade RTS biti održana konferencija za novinare, prenosi "Danas".

Oceni vest:
5
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Dr Miggyy

  pre 369 dana i 10 sati

  Kako je krenulo, desiće se da umesto "24 minuta sa Zoranom Kesićem" na O2 TV, na RTS bude "24 sati sa Aleksandrom Vučićem", ukoliko već nije realizovana?

  Oceni komentar:
  0
  1
 • Mucenik

  pre 369 dana i 6 sati

  Svaka čast doktorima nauka, predpostavljam da nisu im doktorati plagijati. Čelnik Srbije se ponaša kao gazda zemlje u kojoj vlada. On je predsednik, premijer, ministar svih ministarstava, policija, vojska, Zakon, Ustav i dežurni krivac za sve što se događa u toj zemlji na brdovitom Balkanu. On donosi odluke, on ukida sve što misli da treba da se ukine, veliča sve i što je propalo. Otimao neustavno penzije četiri godine, a kada prestao sa otimačinom zahvalio se, sa nipodaštavanjem penzionera, svima redom i onima kojima nije otimao penzionersku prinadležnost. On sve ovo nemože da obavi ni kada bi dan trajao 30 sati. Zato, kako kaže, i ne spava?

  Oceni komentar:
  0
  2