Oko milion stanovnika Vojvodine pije neispravnu vodu

Oko milion stanovnika Vojvodine pije neispravnu vodu

Prema najnovijim podacima Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”, objavljenim početkom avgusta, pokazalo se da je voda sa više od 42 odsto javnih vodovoda gradskih naselja neispravna! Od ukupnog broja ispitanih uzoraka javnih vodovoda i vodnih objekata, više od petine bilo je fizičko-hemijski neispravno. Dobra vest je, da je ispravnih za oko 4,4 odsto više u odnosu na kontrolu iz 2014. godine.

- Najviše neispravnih uzoraka zabeleženo je u Srednjobanatskoj oblasti - čak 96,6 odsto! Najmanje, pak registrovano je u Kolubarskoj oblasti - manje od jedan odsto. Od ukupnog broja ispitanih uzoraka na mikrobiološku ispravnost, nesipravno je 7,3 odsto. Najviše vodovoda i vodnih objekata sa mikrobiološki neispravnim uzorcima vode bilo je u Zaječarskoj oblasti - 24,4 odsto - kažu u “Batutu”.

U Srednjem Banatu loša je i mikrobiološka slika vode, pa je tamo gotovo 16 odsto uzoraka bilo neispravno. Odmah za njim je i Zapadnobačka oblast sa 9,5 odsto. Mikrobiološki ispravna voda pije se u Braničevskoj i Podunavskoj oblasti, dok je u Šumadijskom i Moravičkom okrugu na ovaj način zagađeno manje od pola procenta uzoraka.

Kako navodi dr Boža Dalmacija, profesor Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, razlog što kvalitet vode većine srpskih vodovoda nije ispravan je prisustvo hemijskih supstanci i mikroorganizama. Po njegovim rečima, najgora situacija je u Vojvodini, gde čak oko 60 odsto stanovništva pije neispravnu vodu, a leti je problematično i u Centralnoj Srbiji, jer je tada voda često puna arsena.

- Oko 800.000 stanovnika Vojvodine pije vodu sa arsenom, dok tokom leta vodu sa ovim elementom uzimaju i meštani Rudnika i Gornjeg Milanovca - kaže profesor Dalmacija.

Kako profesor kaže, za loš kvalitet vode u Vojvodini najčešće su uzroci iz prirode, dok je u Centralnoj Srbiji voda iskvarena zbog ljudskog nemara, odnosno neprečišćavanja otpadnih voda.

Ostatak vesti pročitajte ovde

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Dr Ing. Mileta Perišić

  pre 2715 dana i 12 sati

  Do kada će se samo kontrolisati kvalitet vode za piće, bez naophodnih radova na popravci stanja. Nadležni, zaduženi za vodosnabdevanje su morali i moraju odgovarati za ovo stanje. Ko su nadležni. Koliko su oni kompetentni. Treba znati da u razvijenim zemljema ovo rešavaju stručnjaci. Ko to kod nas radi. Needukovani diletanti. Bez uvrede. Treba znati da u SAD američka EPA, najkvalifikovanija institcija u ovoj oblasti u svetu, rešava problematiku u ovoj oblastio sa punom odgovornošću. Pogledajte da li je neka od brojinih ekipa koje su tokom 41.godinu ''tražili'' rešenje za prečišćavanje podzemnih voda izvorišta u APV odgovarala za neizvršen zadatak.
  A šta reći na praksu da lokalne samouprave, ali i zaduženi za vodosnabdevanje na nivou APV i R. Srbije odbijaju da prihvate rešavanje problenmatike na profesionalan način. Više od 10.godina raspoloživo je rešenje za prečišćavanje podzemnih voda na jednostavan i efikasan način. Rešenje koje se traži 41.godinu u APV sa oviom rešenjem realizuje se u toku prvog dana startovanja uređaja za tretman vode za piće. Rešenje je tehno-ekonomski i ekološki optimalno.
  Zaključak; odgovorni nameravaju da bez odgovornosti na pilot modelima hoće da u nedogled ''traže rešenje''. Njih ne dotiče visok rizik po zdravlje korisnika neispravne vode za piće.

  Oceni komentar:
  0
  1