Okrugli sto o RTV: Kršenje elementarnih profesionalnih standarda

Okrugli sto o RTV: Kršenje elementarnih profesionalnih standarda

Okrugli sto o profesionalizmu rada Radio-televizije Vojvodine održan je juče u Novosadskoj novinarskoj školi. Zaključak sa skupa glasi da je RTV postao deo političkog plena, da su smenjeni mladi profesionalci, kao i da je ugroženo funkcionisanje pokrajinskog javnog servisa.

Na skupu su govorili zaposleni u RTV, došli su i smenjeni urednici, kao i medijski stručnjaci, ali se predstavnici novog rukovodstva, koji su bili pozvani da učestvuju u debati, nisu pojavili.

Predsednica programskog saveta RTV Aleksandra Đurić Bosnić rekla je na početku skupa da je došlo do snažnog osporavanja učinka velike ekipe novianra i urednika, a da su analize programa pokazale da je RTV dobro radio.
 
- Mi znamo da su u pitanju političke smene, a ono što smo videli je kršenje elementarnih profesionalnih standarda. Može se reći da su programski standardi Radio-televizije Vojvodine podignuti, a o tome svedoči i spisak nagrađenih novinara i urednika RTV. Na tom spisku su upravo oni ljudi čiji je rad osporen, rekla je Đurić Bosnić.

Ona je dodala da programski savet ima pravo da sugeriše upravnom odboru ove javne medijske ustanove da je ugroženo njeno funkcionisanje.

- Mi na to i jesmo upozorili, ali odgovor nismo dobili, dodaje je Đurić Bosnić.

Jovanka Matić sa Instituta za društvene nauke ukazala je na jučerašnjem skupu da nova vlast politički kolonizuje RTV, ali i da je jedan deo zaposlenih prihvatio koncept državne televizije, što prema njenom mišljenju nije dobro.

Slobodan Arežina, smenjeni programski direktor RTV rekao je da su smenjeni pre svega mladi i profesionalni urednici, koji su svoj posao radili dobro i to u emisijama koje su apolitične.

- Ono što se dogodilo isto je kao kada bi Ivana Španović skočila svetski rekord, a od trenera dobila šamar. Upravo to se desilo mladim urednicima RTV, kazao je Arežina.

Više o ovoj temi pročitajte na sajtu "Blica".

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan