Okružni zatvor u Novom Sadu dobio novog upravnika

Okružni zatvor u Novom Sadu dobio novog upravnika

Dosadašnjeg rukovodioca novosadskog zatvora Zorana Jovanovića zamenio je Mile Jandrić, bivši načelnik Regionalnog centra Uprave granične policije MUP-a Srbije.

Jandrić je na novo radno mesto postavljen na osnovu sporazuma o preuzimanju između MUP-a i Ministarstva pravde, rečeno je "Politici" u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

Zoran Jovanović ubuduće će obavljati dužnost zamenika upravnika Okružnog zatvora u Beogradu.

Iako nadležni tvrde da je reč o uobičajenom postupku zamene upravnika u zatvorskom sistemu, sagovornici „Politike” kažu da se dugo tragalo za osobom koja bi na odgovarajući način mogla da zameni Jovanovića i da se uhvati ukoštac sa mnogobrojnim problemima.

Zaposleni u novosadskom okružnom zatvoru, prema nezvaničnim informacijama, u više navrata ukazivali su da rukovodstvo ovog kazneno-popravnog zavoda na više načina krše njihova zakonska prava. Jedan od njih bilo je primoravanje zaposlenih da potpisuju saglasnost kako bi mogli da rade prekovremeno.

U pismu upućenom medijima zaposleni u ovoj zatvorskoj ustanovi su svojevremeno navodili da je bivši upravnik u ćelije koje se nalaze jedna do druge smeštao okrivljene koji su zajedno izvršili krivično delo, iako po pravilima službe to nije uobičajeno. U jednom od slučajeva, naveli su zaposleni u pismu, bilo je reči o „viđenijim” novosadskim privrednicima.

Kompletan tekst može se pročitati na sajtu "Politike".

Zatvor u Novom Sadu osnovan je početkom XX veka sa sedištem u Dunavskoj ulici, a zgrada je bila povezena sa tadašnjom zgradom suda. Zatvor je 1986. godine dislociran na Klisu, u ulicu Proleterska 16a gde se i sada nalazi. Ustanova je poluotvorenog tipa. Iza visokih betonskih ogradnih zidova smeštena su dva objekta – jedan za izvršenje mere pritvora i drugi za izdržavanje kazne. Unutar zatvorenog dela zatvora nalaze se crkva, odeljenje za lečenje zatvorenika, pogon za izradu proizvoda od kartona (koji više ne radi) i drugi objekti i sadržaji za upošljavanje osuđenika. Kapacitet odeljenja za izvršenje mere pritvora projektovan je za smeštaj 164 osobe i odeljenja za izdržavanje kazne 140 zatvorenika. Prosečno se u ovom zatvoru nalazi oko 150 osuđenika, 200 pritvorenih i 20 kažnjenih u prekršajnom postupku.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

elektrovojvodina Isključenje struje Aleksandar Vučić betanija sahrane novi sad servisne informacije novorođenčad novosadsko porodilište JKP Vodovod i kanalizacija Republički hidrometeorološki zavod 27. novosadski maraton jkp novosadska toplana RHMZ bez struje novosađani vremenska prognoza novi sad bebe izmena režima saobraćaja javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija protest taksista isključenja struje raspored sahrana i ispraćaja novosadska policija raspored sahrana novi sad isključenje vode bez vode Elektrodistribucija Novi Sad servisne informacije novi sad klinika za ginekologiju i akušerstvo jkp lisje