Oktobar ove godine najtopliji ikad registrovan na planeti

Oktobar ove godine najtopliji ikad registrovan na planeti

Evropska služba Kopernikus o klimatskim promenama saopštila je da je oktobar koji je za nama najtopliji oktobar do sada registrovan na planeti, navodeći da se radi o petom uzastopnom mesecu kada je toplotni rekord ili potučen ili mu se temperatura približila.

Oktobar 2019. godine bio je 0,63 stepena Celzijusa iznad prosečne temperature referentnog perioda 1981-2000, čime je neznatno oboren rekord iz oktobra 2015. godine za 0,01 stepen Celzijusa, ali je bio 1,2 stepena Celzijusa iznad temperature u predindustrijskom periodu, javlja N1.

Jun 2019. godine bio je najtopliji šesti mesec ikad registrovan, a jul je dostigao apsolutni rekord najtoplijeg meseca ikad registrovanog. Avgust ove godine bio je drugi po toploti za mesec avgust, a septembar je bio na prvom mestu. Četiri poslednje godine bile su najtoplije ikad registrovane na planeti, i već je u avgustu Svetska meteorološka organizacija procenila da će 2019. godina biti među pet najtoplijih godina, što odgovara predviđanjima naučnika o uticaju klimatskih promena.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan