Oktobarska nagrada i Novembarska povelja: Među kandidatima umetnici, humanitarci, ali i Maja Gojković

Oktobarska nagrada i Novembarska povelja: Među kandidatima umetnici, humanitarci, ali i Maja Gojković

Komisija za obeležavanje praznika, dodelu priznanja i međugradsku saradnju u zemlji i inostranstvu na današnjoj sednici je utvrdila liste kandidata za Oktobarsku nagradu i Novembarsku povelju za 2015. godinu. Nakon poziva da svi zainteresovani podnesu svoje inicijative, na adresu Komisije pristiglo je ukupno 17 predloga za kandidate za Oktobarsku nagradu i 14 predloga za Novembarsku povelju.

Nakon razmotrenih inicijativa za najviša gradska priznanja, Komisija je utvrdila listu od ukupno 15 kanidata za Oktobarsku nagradu, među kojima su Muzički festival  „EXIT“, Ninus Nestorović, književnik, satiričar, Beisa Romanić kulturolog iz Novog Sada, violinista Robert Lakatoš, operski pevač Miodrag Milanović, Dušan Popović, predsednik Mesne zajednice  „Petrovaradin“, JKP  „Gradsko zelenilo“, zatim "Kaćke novine", Gradska biblioteka, Kolo srpskih sestara Eparhije Bačke, Maja Gojković, predsednica Narodne Skupštine Republike Srbije, prim. dr Srđan Soldatović, „Pozorište mladih“ Novi Sad i kulturni radnik Ismet Atić. Inicijativa da  „Prevodilačko srce“, grupa na socijalnoj mreži Facebook bude kandidat za Oktobarsku nagradu, većinom glasova je odbačena, jer nisu precizno navedeni potrebni podaci u inicijativi, a predlog da prof. dr Nikola Ćirović, član Gradskog veća za socijalnu zaštitu i brigu o porodici i deci takođe bude jedan od kandidata za Oktobarsku nagradu, članovi Komisije su odbacili, jer inicijativa nije stigla blagovremeno, već nakon propisanog roka, 15. septembra ove godine.

Članovi Komisije utvrdili su i listu od 13 kandidata za Novembarsku povelju, nakon što su takođe odbacili jednu neblagovremenu inicijativu za Boru Lazukića, novinara. Među prihvaćenim inicijativama su mr Jovan Ivanov, dobrotvorni i humanitarni radnik, Ninus Nestorović, književnik, satiričar,  „Kaćke novine“, Milan Milić - Jagodinski, likovni stvaralac i književnik, Goran Crnojević, humanista, Dragan Kojić, direktor Gradske biblioteke, Milorad Z. Petković, predsednik IPA (Internacionalne policijske asocijacije) Regije u Novom Sadu, nastavnik istorije i geografije Rastislav Surovi, Udruženje građana Novosadska biciklistička inicijativa, Stefan Velja, pronalazač, maturant Gimnazije  „Jovan Jovanović Zmaj“, doc. dr Srđan Egić, direktor Dečijeg sela u Sremskoj Kamenici, Sić Pavao, predsednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Petrovaradin i Aleksandar Bogdanović, direktor JKP  „Gradsko zelenilo“. I u ovoj kategoriji odbačena je jedna inicijativa, za Boru Lazukića, novinara, jer nije pristigla u propisanom roku.

Na sledećoj sednici članovi Komisije predložiće kandidate za najviša gradska priznanja i proslediti ih Skupštini Grada.

 

OKTOBARSKA NAGRADA Novog Sada dodeljuje se za izuzetna ostvarenja u oblastima nauke, kulture i umetnosti, odnosno svih vidova stvaralaštva, publicistike i novinarstva u svim oblicima informisanja, planiranja i uređenja prostora i naselja, arhitekture i graditeljstva, pronalazaštva, razvoja novih tehnologija i usvojenih novih tehnoloških sistema, unapređenja i zaštite životne sredine, prosvete i razvoja školarstva, sporta i postignutih sportskih rezultata, zdravstva i zdravstvene zaštite i socijalnog i humanitarnog rada.

NOVEMBARSKA POVELJA dodeljuju se građaninu i grupi građana za negovanje demokratskih tradicija i jačanju zajedništva građana i građanki Novog Sada, privredni razvoj, duhovno stvaralaštvo, zdravstvenu i socijalnu zaštitu, prosvetu i sport i druge delatnosti, humanitarne i dobrotvorne aktivnosti i ispoljavanje hrabrosti u vanrednim situacijama, spasavanje ljudskih života i sprečavanje materijalnih šteta.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Prevodilacko srce

  pre 2515 dana i 30 minuta

  Hvala gradskim ocima sto su odbacili predlog da se nasa aktivnost nagradi i prepozna u drustvu.

  Oceni komentar:
  0
  0