Ombudsman: Inspekcija ignoriše prijave radnika

Ombudsman: Inspekcija ignoriše prijave radnika

Gotovo deset odsto pritužbi građanki i građana ovoj instituciji Pokrajinskog ombudsmana tokom 2014. godine odnosilo se na kršenje i nemogućnost ostvarivanja prava po osnovu radnog odnosa, navodi se u poslednjom Izveštaju pokrajinskog Zaštitnika građana.

"Velika ponuda jeftine radne snage na tržištu rada omogućava poslodavcima da, ignorišući zakonske obaveze, krše prava zaposlenih. S druge strane, inspekcije ignorišu prijave građana i izbegavaju da sprovode kontrole", stoji u uvodu Izveštaja. Kako se dodaje, u oblasti ravnopravnosti polova udeo ovakvih pritužbi je preko jedne petine, ode čega se preko četvrtine odnosi na mobing.

Mlade osobe, kao i one kojima je ostalo još nekoliko godina do sticanja uslova za penziju, trudnicama i porodilje – spadaju u one kojima se najčešće krše prava po osnovu radnog odnosa.

"Pritužbe građana se najčešće odnose na to da poslodavci prilikom zapošljavanja postavljaju uslove koji nisu u skladu sa propisima, a na koje građani pristaju kako bi obezbedili makar egzistencijalni minimum. Stupanje u radni odnos često se odvija bez prethodnog uvida u ugovor o radu", ocenjuje se u Izveštaju i dodaje da pojedini poslodavci neblagovremeno, delimično ili uopšte ne isplaćuju zaradu zaposlenima, te da su česti i slučajevi neobračunavanja i neuplaćivanja doprinosa.

Pokrajinski ombudsman ukazuje da su zaposleni često onemogućeni da ostvare i druga zakonom garantovana prava, kao što je pravo na dnevni odmor, godišnji odmor ili odsustvo sa rada zbog bolesti, kao i da se često ne poštuju propisi u pogledu isplaćivanja za prekovremeni i rad u neradne dane.

Takođe, kako se napominje, veoma retki se odlučuju na to da svoja prava zaštite i nesavesne, neodgovorne poslodavce prijave nadležnima, dok i oni koji podnesu prijavu najčešće nisu zadovoljni odgovorom inspekcije.

Pokrajinski zaštitnik građana - ombudsman deli mišljenje podnosilaca pritužbi na rad inspekcija, odnosno "da ovakvo stanje pogoduje isključivo bahatim poslodavcima".

"Ukoliko se nešto u radu inspekcija ubrzo ne promeni, biće sve manje savesnih poslodavaca koji poštuju prava zaposlenih, dok će broj onih koji rade protivno propisima, jednako kao i učestalost i stepen kršenja prava zaposlenih, nastaviti da se povećava", zaključuje se u Izveštaju.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

Vreme u Srbiji betanija novosađani JKP Vodovod i kanalizacija novorođenčad RHMZ bez struje raspored sahrana novi sad servisne informacije isključenja struje raspored sahrana i ispraćaja servisne informacije novi sad Elektrodistribucija Novi Sad jkp lisje JGSP "Novi Sad" sahrane isključenje vode Hitna pomoć klinika za ginekologiju i akušerstvo Vreme u Novom Sadu bez vode javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija vremenska prognoza novi sad Isključenje struje bebe novosadsko porodilište štrand elektrovojvodina vrućine u novom sadu Republički hidrometeorološki zavod