Ombudsman: Inspekcija ignoriše prijave radnika

Ombudsman: Inspekcija ignoriše prijave radnika

Gotovo deset odsto pritužbi građanki i građana ovoj instituciji Pokrajinskog ombudsmana tokom 2014. godine odnosilo se na kršenje i nemogućnost ostvarivanja prava po osnovu radnog odnosa, navodi se u poslednjom Izveštaju pokrajinskog Zaštitnika građana.

"Velika ponuda jeftine radne snage na tržištu rada omogućava poslodavcima da, ignorišući zakonske obaveze, krše prava zaposlenih. S druge strane, inspekcije ignorišu prijave građana i izbegavaju da sprovode kontrole", stoji u uvodu Izveštaja. Kako se dodaje, u oblasti ravnopravnosti polova udeo ovakvih pritužbi je preko jedne petine, ode čega se preko četvrtine odnosi na mobing.

Mlade osobe, kao i one kojima je ostalo još nekoliko godina do sticanja uslova za penziju, trudnicama i porodilje – spadaju u one kojima se najčešće krše prava po osnovu radnog odnosa.

"Pritužbe građana se najčešće odnose na to da poslodavci prilikom zapošljavanja postavljaju uslove koji nisu u skladu sa propisima, a na koje građani pristaju kako bi obezbedili makar egzistencijalni minimum. Stupanje u radni odnos često se odvija bez prethodnog uvida u ugovor o radu", ocenjuje se u Izveštaju i dodaje da pojedini poslodavci neblagovremeno, delimično ili uopšte ne isplaćuju zaradu zaposlenima, te da su česti i slučajevi neobračunavanja i neuplaćivanja doprinosa.

Pokrajinski ombudsman ukazuje da su zaposleni često onemogućeni da ostvare i druga zakonom garantovana prava, kao što je pravo na dnevni odmor, godišnji odmor ili odsustvo sa rada zbog bolesti, kao i da se često ne poštuju propisi u pogledu isplaćivanja za prekovremeni i rad u neradne dane.

Takođe, kako se napominje, veoma retki se odlučuju na to da svoja prava zaštite i nesavesne, neodgovorne poslodavce prijave nadležnima, dok i oni koji podnesu prijavu najčešće nisu zadovoljni odgovorom inspekcije.

Pokrajinski zaštitnik građana - ombudsman deli mišljenje podnosilaca pritužbi na rad inspekcija, odnosno "da ovakvo stanje pogoduje isključivo bahatim poslodavcima".

"Ukoliko se nešto u radu inspekcija ubrzo ne promeni, biće sve manje savesnih poslodavaca koji poštuju prava zaposlenih, dok će broj onih koji rade protivno propisima, jednako kao i učestalost i stepen kršenja prava zaposlenih, nastaviti da se povećava", zaključuje se u Izveštaju.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

Elektrodistribucija Novi Sad RHMZ bez struje isključenja struje elektrovojvodina Republički hidrometeorološki zavod klinika za ginekologiju i akušerstvo servisne informacije isključenje vode betanija novosađani završni ispit JKP Vodovod i kanalizacija gradsko groblje bez vode mala matura raspored sahrana novi sad Vreme u Novom Sadu jkp lisje Isključenje struje vremenska prognoza novosadsko porodilište servisne informacije novi sad bebe dunavski park jkp novosadska toplana novorođenčad vremenska prognoza novi sad centralno groblje u Futogu sahrane