OMBUDSMAN: Nema povratka smrtne kazne

OMBUDSMAN: Nema povratka smrtne kazne

Zaštitnik građana Zoran Pašalić je, povodom 10. oktobra, Međunarodnog dana borbe protiv smrtne kazne, izjavio da se Srbija "odlučno protivi" postojanju te vrste kazne, navodeći da je ona "apsolutno neprihvatljiv način kažnjavanja u pravnom sistemu jedne države".

Podsećajući da je smrtna kazna ukinuta u Srbiji 2002. godine a da je poslednji put izvršena 1992. godine, ombudsman je naveo da "ostaje odlučan u stavu da se ponovno uvođenje smrtne kazne nikad ne dozvoli", navodi se u saopštenju iz njegovog Kabineta.

Srbija, kao članica Saveta Evrope i kao država koja je ratifikovala Protokole 6 i 13 uz Evropsku konvenciju o ljudskim pravima koji za cilj imaju ukidanje smrtne kazne, odlučno se protivi njenom postojanju – naveo je Pašalić.

On je dodao da se u Srbiji poslednjih godina u javnosti "povremeno pokrene pitanje potrebe vraćanja smrtne kazne, pogotovo kada se dese monstruozni zločini nad decom ili višestruka ubistva".

Međutim, moramo znati da i sam Ustav Srbije kaže da je ljudski život neprikosnoven – naveo je Zaštitnik građana, a preneo N1.

Oceni vest:
1
3

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Dule

  pre 504 dana i 3 sata

  Zamislite u ovakvoj korumpiranoj zemlji da postoji smrtna kazna. Upalite mozak ljudi, ne treba nam to nikako, greske se desavaju i u Americi i odstete su abnormalne, a bogami njima te kazne nisu nesto pomogle u smanjenju broja izvrsioca svirepih zlocina.

  Oceni komentar:
  0
  0