OMBUDSMAN: Omogućiti deci na bolničkom lečenju ostvarivanje prava na pratnju roditelja

OMBUDSMAN: Omogućiti deci na bolničkom lečenju ostvarivanje prava na pratnju roditelja

Utvrđeno je da se usluge pratnje u nekim opštim bolnicama u Vojvodini naplaćuju neposredno od pratioca...

Iako obezbeđivanje pratnje roditelja, usvojitelja ili staratelja detetu koje se nalazi na bolničkom lečenju predstavlja međunarodni standard, zbog različitih oblika povrede ovog prava građani su se putem pojedinačnih pritužbi obraćali Pokrajinskom zaštitniku građana.

Istraživanje, koje je u cilju identifikacije problema tokom 2016. i 2018. godine sprovedeno u opštim bolnicama u Vojvodini i u Institutu za zdravstvenu zaštitu decu i omladine Vojvodine u Novom Sadu, pokazalo je određene nepravilnosti u radu pojedinih zdravstvenih ustanova.

Potvrdu sumnji da se usluga pratnje u nekim opštim bolnicama naplaćuje neposredno od pratioca, iako se ista po slovu zakona obezbeđuje na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, ombudsman je identifikovao kao najteži oblik povrede prava deteta na pratnju, pored diskriminacije očeva kojima u pojedinim zdravstvenim ustanovama nije dozvoljeno da budu uz svoje dete koje se nalazi na lečenju, a u ostalim slučajevima im je dostupnost ove usluge znatno otežana.

Na osnovu nalaza istraživanje, ombudsman je formulisao preporuke koje se odnose na prestanak naplaćivanja usluge od pacijenata, omogućavanje očevima da budu u pratnji svoga deteta, te potrebu za uspostavljanjem ujednačene prakse, jasnih i preciznih procedura i protokola ostvarivanja ovog prava deteta.

Ove mere podrazumevaju utvrđivanje jedinstvenih kriterijuma u pogledu medicinskih indikacija i stručno-metodoloških i doktrinarnih stavova od kojih zavisi medicinska neophodnost obezbeđivanja ove usluge, kako bi se diskreciona ocena postupajućeg lekara o potrebi za pratnjom svela na najmanju moguću meru.

Više o rezultatima istraživanja, njihovoj analizi i identifikaciji problema, te preporukama za poboljšanje stanja u ovoj oblasti može se pročitati na internet prezentaciji Pokrajinskog zaštitnika građana.

Izvor: Pokrajinski zaštitnik građana

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan