OMBUDSMAN: Prelazna ocena za novosadski Okružni zatvor

OMBUDSMAN: Prelazna ocena za novosadski Okružni zatvor

Prava zatvorenika nisu ugrožena, imaju bolju zdravstvenu negu – zaključak je pokrajinskog zaštitnika građana.

U Okružnom zatvoru na novosadskom naselju Klisa, gde oko 70 odsto zatvorenika izdržava kaznu zbog imovinskih delikata, poštuju se prava osuđenih i pritvorenih, a stručne službe postupaju po propisima. Kad je reč o uslovima smeštaja, bezbednosti i pružanju zdravstvenih usluga, nepravilnosti nisu utvrđene.

To je zaključio prof. dr Zoran Pavlović, pokrajinski ombudsman, posle nedavne posete ovoj ustanovi, naglasivši da je posebna pažnja posvećena maloletnicima u pritvoru.

S manjim brojem zatvorenika, obezbeđeni su bolji uslovi za izdržavanje kazni. Trenutno brojno stanje pozitivno utiče i na higijenske uslove i sprovođenje bezbednosnih mera. Međutim, sadašnji broj zaposlenih, naročito u Službi obezbeđenja, ocenjen je kao nedovoljan.


U poštovanju prava osuđenika, kako dalje navodi prof. dr Pavlović, nema nepravilnosti, niti diskriminacije, budući da zaposleni postupaju korektno, po propisima. U prilog tome govori i činjenica da su sva zatvorska obaveštenja istaknuta na jezicima u službenoj upotrebi.

-  I zdravstvena zaštita je zadovoljavajuća, a kad je o urgentnim slučajevima reč, osuđenici na preglede ili intervencije u proseku čekaju mnogo kraće nego ostali građani – predočava dr Pavlović, dodajući da je problem jedino to što pojedinci zanemaruju svoje zdravlje ili ispoljavaju nedozvoljeno ponašanje, prvenstveno tetoviranjem, čime se izlažu riziku od infektivnih bolesti.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan