Omladinci "Zelene stranke" protestovali u "Američkom kutku"

Omladinci "Zelene stranke" protestovali u "Američkom kutku"

Omladina "Zelene stranke" je u sredu, 14. juna, izvela performans sa ciljem skretanja pažnje na opasnost i posledice globalnog zagrevanja, jer, kako kažu u saopštenju – smatraju da se ovoj temi posvećuje jako malo pažnje i ne shvata se prava suština i ozbiljnost ovog problema koji se tiče cele planete.

- Cilj performansa, koji se odigrao u neposrednoj blizini "Američkog kutka", bio je da se uputi apel američkoj administraciji da preispita svoju odluku o napuštanju Pariskog sporazuma o klimatskim promenama. Tim povodom, nakon performansa, zaposlenima "Američkog kutka" omladina "Zelene stranke" poklonila je korpu sa zelenim jabukama i flašom kupinovog vina, simbolima zdravog života i povratka prirodi – poručuje se u saopštenju. 

- Pored ovog poklona, Omladina "Zelene stranke" predala je i pismo specijalnom savetniku predsednika SAD za internacionalna pitanja vezana za energetiku i životnu sredinu, gospodinu Džordžu Dejvidu Benksu. U tom pismu, administracija Sjedinjenih Američkih Država zamoljena je da još jednom razmisli i preispita svoju odluku o napuštanju Pariskog sporazuma u nadi da će se ti pregovori nastaviti i da će se SAD pridružiti ostatku sveta u borbi protiv globalnog zagrevanja i emisije štetnih gasova, a sve u cilju da se obezbedi zdrava budućnost svima na našoj planeti, jer drugu nemamo – poručuju omladinci "Zelene stranke".

KCNS OSUDIO AKCIJU: "NEPOŠTOVANJE GRAĐANSKE KULTURE"

Kulturni centar Novog Sada osudio je jučerašnji upad aktivista "Zelene stranke" u prostorije Američkog kutka. koji se odigrao oko 18 časova u vreme odvijanja redovnih aktivnosti, programa i rada sa građanima.

- Protestu protiv Donalda Trampa i njegovih odluka vezanih za ekološku politiku mesto je ispred Bele kuće, u Vašingtonu, u TV studijima ili na društvenim mrežama, a nikako u ulici Petra Drapšina u Novom Sadu u trenutku kada mladi uče engleski jezik, a građani pozajmljuju knjige iz biblioteke – kaže se u saopštenju iz KCNS i dodaje:

- Bez obzira na činjenicu da demonstranti nisu bili nasilni, valja naglasiti da je ulazak većeg broja građana sa političkom motivacijom u relativno male prostorije "Američkog kutka" i ometanje aktivnosti zaposlenih i građana svojevrstan vid ugrožavanja ljudskih prava i sloboda. Da su kojim slučajem demonstranti svoje parole i rekvizite ostavili ispred samog "Kutka", celokupna stvar bi bila prihvatljiva, ali upad u same prostorije delovao je uznemirujuće za mnoge od prisutnih i predstavlja, u najmanjem, nepoštovanje građanske kulture.

- Sumnjamo da će gospodin Tramp nakon ovog spektakularnog protesta u ulici Petra Drapšina promeniti svoje stavove kada je o pitanjima ekologije reč – poručuje se na kraju saopštenja Kulturnog centra Novog Sada.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan