Omladinske novine promovisale 10. broj: Želimo da zaposlimo 70 mladih novinara

Omladinske novine promovisale 10. broj: Želimo da zaposlimo 70 mladih novinara

Omladina JAZAS-a Novi Sad pokrenula je ove godine, uz podršku Ministarstva omladine i sporta, projekat jačanja kapaciteta Omladinskih novina "Click Click Boom" sa ciljem da se osnuju kao zvaničan medij u APR-u koji posluje po komercijalnim i tržišnim uslovima, a rezultat toga je posao za 70 mladih novinara, rečeno je danas na skupu u Novom Sadu.

Promociji 10. broja Omladinskih novina koje je osnovala Omladina JAZAS-a Novi Sad prisustvovali su gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić i član gradskog veća Novog Sada zadužen za sport i omladinu, Predrag Svilar.

Omladinske novine “Click Click Boom” nastale  su 2013. godine kao prve i jedine afirmativne novine u regionu koje se bave isključivo afirmisanjem mladih, sagledavanjem pozitivnih događaja iz okruženja i sa redakcijom sastavljenom isključivo od mladih ljudi. Osnovala ih je Omladina JAZAS-a Novi Sad i do sada je izašlo devet brojeva u 45 hiljada primeraka, a predstavljeno je preko šezdesetoro mladih pojedinaca.

- Omladinske novine posle skoro dve godine definitivno idu pravim putem što pokazuje i činjenica da su pojedini mediji na svojim sajtovima uveli rubrike Dobre vesti. Grad Novi Sad pokrenuo je kampanju promocije najboljih učenika, EXIT i NIS su osnovali fondaciju Mladi heroji Srbije koja promoviše pozitivne uzore u društvu... Možda naše novine nisu inicijator ovih aktivnosti, ali su svakako jedan od najaktivnijih promotera ulaganja u mlade kao najsigurnije investicije u buducnost - kaže direktor Omladinskih novina “Click Click Boom”, Darko Lazarević.

Sa takvom ocenom saglasan je i predsednik Omladine JAZAS-a Novi Sad, Vukašin Grozdanović, koji naglašava da afirmativan način pisanja, podrazumeva sagledavanje tema, bitnih za mlade, iz ugla pozitivnih primera u praksi, koji imaju za cilj motivaciju mladih da stvarima u životu pristupe na jedan drugačiji, pozitivan, način.

- Omladina JAZAS-a Novi Sad je proteklih 19 godina svojim primerom dobre prakse pokazala kako inovativni i standardizovani programi daju rezultate i kako postaju vodilja drugim organizacijama. Tako je i sa prvim Omladinskim novinama koje ne sadrže politiku i crnu hroniku, već samo afirmativne članke i priliku za mlade. Posebno mi je drago što ova ideja živi dve godine i što smo uz podršku partnera uspeli da podignemo novine na nacionalni nivo i angažujemo toliko mladih za rad u njima - poručuje Grozdanović.

Sada je na redu naredni veliki korak. Naime, ideja je da se Omladinske novine “Click click boom”, koje su do sada bile aktivnost Omladine JAZAS-a Novi Sad, sada osnuju i kao zvaničan mediji u APR-u koji posluje po komercijalnim i tržišnim uslovima, a čiju redakciju čine mladi koji će proći obuke iz oblasti novinarstva i menadžmenta u medijima i time formirati stalnu redakciju. Novoformirana redakcija će u početku imati minimum troje na određeno i 20 honorarno zaposlenih mladih iz četiri najveća grada i studentska centra u Srbiji, koji su tokom procesa obuke zadovoljili sve tražene uslove i pokazali dovoljno znanja.

Čestitajući mladima na uspehu koji su ostvarili u prethodne dve godine, gradonačenik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da je najvažnije to što je reč o afirmaciji pozitivnih stvari a ne, kako je rekao, "senzacionalističkim vestima kojima smo pretrpani poslednjih godina".

- Velika je stvar što imate podršku resornog ministarstva, grad daje svoj doprinos, a sinergija sa vama mladima donela je dobre rezultate. Naš zadatak je da stvorimo uslove da mladi ostanu u našoj državi, jer samo na taj način ova zemlja ima budućnost - istakao je gradonačelnik.

On je dodao da je i ovaj projekat segment promocije Novog Sada kao kandidata za Omladinsku prestonicu Evrope, ističući da je veliki uspeh ući u prvih pet u prethodnom izboru, i to najviše zahvaljujući pojedincima i nevladinim organizacijama.

Ministar omladine sporta, Vanja Udovičić, tom prilikom skrenuo je pažnju mladim novinarima da su odabrali odgovoran posao koji u današnje vreme nosi sa sobom mnogo izazova.

- Sistemska briga grada je pokazatelj da Novi Sad razmišlja o budućnosti, odnosno o tome kako da se poboljša položaj mladih i kako da im se omogući da ispolje svoju inicijativu i kreativnost. Najveći problem je stopa nezaposlenosti mladih, a kroz ovaj projekat zaposliće se 70 mladih ljudi - rekao je ministar Udovičić.

Na promociji 10. broja Omladinskih novina dodeljene su diplome omladinskim novinarima, a gradonačelniku Milošu Vučeviću, ministru Vanji Udovičiću i članu Gradskog veća za sport i omladinu Predragu Svilaru uručene su zahvalnice za podršku projektu.

Omladina JAZAS-a je nevladina, neprofitna, humanitarna organizacija osnovana 1994. godine sa ciljem da se bavi prevencijom HIV/AIDS-a i pružanjem psihosocijalne pomoći ljudima koji žive sa ovom bolešću. Omladina JAZAS-a Novi Sad svakodnevno, svojim aktivnostima, učestvuje i u kreiranju omladinske politike, radi na edukaciji i osnaživanju mladih, a uz redovne aktivnosti i kampanje, pokrenula je i Omladinske novine i omladinski kamp. Informacije o aktivnostima Omladine JAZAS-a Novi Sad mogu se pratiti na njihovoj zvaničnoj Facebook stranici i sajtu www.sida.org.rs.  

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan