Oni znaju kako da naprave spektakl: Vatrometi „Peloponez“ (FOTO & VIDEO)

Oni znaju kako da naprave spektakl: Vatrometi „Peloponez“ (FOTO & VIDEO)

Veličanstveni vatrometi obično predstavljaju vrhunac svake stare i uvod u novu godinu, i gotovo da nema osobe koju ovaj vid zabave može da ostavi ravnodušnim. No, iza svakog ovakvog događaja stoji čitav tim ljudi, a danas vam pričamo baš o njima.

 

Jedan od lidera  u ovoj oblasti svakako je novosadska firma „Peloponez“, čije ime možemo uzeti kao sinonim za spektakl. Njihova specijalnost je zabavna pirotehnika, izvođenje specijalnih efekata i vatrometa svih veličina, od malih svadbenih, pa sve do grandioznih. Poslednjih 10 godina su jedni od lidera na domaćem tržištu i generalni zastupnici kvalitetne Orion pirotehnike na teritoriji Srbije. Zato smo iskoristili priliku da sa Davidom Kuzmanovićem, jednim od ključnih ljudi u ovoj firmi, porazgovaramo o silnim uzbuđenjima koje sa sobom donosi novogodišnja groznica, ali i o bezbednosti pirotehničkih proizvoda.

Dok smo mi razgovarali, na drugoj strani grada baletani Srpskog narodnog pozorišta zavodili su publiku na „Uspavanoj lepotici“, predstavi obogaćenoj baš njihovim scenskim efektima. Po rečima Kuzmanovića, projekti ovog tipa su sastavni deo njihovog posla. Lista važnih događaja koje su upotpunili njihovi efekti raste iz godine u godinu, a među njihovim „najvećim zalogajima“ su koncerti bendova Iron Maiden i Guns`n`Roses, te sve značajniji „Love Fest“ u Vrnjačkoj banji, novosadski „Festival uličnih svirača“, Sabor trubača u Guči, „Soundlover“  festival u Zrenjaninu i spektakularni događaj „Ultra Europe“ u Splitu.

 

 

- Pokrivamo veliki broj festivala i koncerata, ali ne radimo samo vatromete, već radimo i veliki broj specijalnih efekata koji mnogo doprinose vizuelnom efektu i stvaraju poseban doživljaj. Takvi su, na primer, i efekti koje smo radili za „Final Four“ finale američkog fudbala, priča nam Kuzmanović. - Scenski efekti su posebno zanimljivi jer izvođači na bini neretko stoje u njihovoj neposrednoj blizini i zato moraju da budu izuzetno bezbedni. Oni se smatraju hladnom pirotehnikom koja može da se dodirne i golim rukama. Za njih važe neka posebna ispitivanja koja nalažu čak i to da ne smeju da progore papir. Uz to, mogu da se koriste i u zatvorenom i u otvorenom prostoru jer kod njih ima veoma malo isparavanja. Kada se to sve postavi od strane stručnih ljudi, potpuno je bezbedno, a bezbednosne mere moraju da se ispoštuju i kod postavljanja opreme, tako da su sigurni i sami radnici. Ovaj posao je vrlo zahtevan, ali ko to voli, sigurno u njemu uživa.

 

 

Kako kaže, njhov najizazovniji zadatak do sada bilo je otvaranje mosta na Adi u novogodišnjoj noći 2012. godine u čijoj pripremi je učestvovalo čak 10 pirotehničara, a ispucavanje vatrometa je vršio samo jedan čovek elektronskim putem pomoću najsavremenije opreme čime se bezbednost svih podigla na najviši nivo.

 

 

- Bio je to jedan od najzahtevnijih projekata koje sam radio. Vatromet je bio postavljen na preko 500 metara dužine, a vatreni vodopad u dužini od 300 metara je najveći do sada izveden u Srbiji. Tom spektaklu prisustvovalo je preko 10.000 Beograđana koji su čekali sa strane da taj most po prvi put pređu, ispričao nam je Kuzmanović koji je zadužen za scenografiju na ovako zahtevnim događajima.

 

 

Nakon tog uspeha „Peloponez“ je nastavio da radi punom parom, a upravo sada, baš kao i svake godine, zahuktava se „vatrometna groznica“ pred Novu godinu. Ove sezone „Peloponez“ vatrometima pokriva nekoliko gradova u Srbiji, ali velika potražnja za pirotehničkim proizvodima je ono što obeležava svaku sezonu. Trenutno pirotehniku prodaju u preko 120 maloprodajnih objekata u više od 80 gradova u Srbiji, od Horgoša do Preševa.

Posebnu kategoriju u njihovoj ponudi predstavlja „Junior“ program namenjen deci, u koji spadaju šarenoliki zabavni proizvodi poput prskalica svih vrsta, zvrkova, malih letećih artikala, a tu su i proizvodi zanimljivih naziva – „Vražji prasak“, „Divlji bumbar“ i „Mini TNT“. Bitno je istaći da je deci dozvoljeno da koriste sve proizvode iz „Junior“ programa, ali maloletna lica ipak ne smeju da kupuju pirotehniku bilo koje vrste. No, u „Peloponezu“ ističu da su punjenja određenih artikala kakvi su zvrkovi toliko mala da ne mogu da izazovu povrede i da su, samim tim, izuzetno bezbedni.

 

 

Oni koji smeju da kupuju pirotehniku su punoletna lica, a njima su namenjeni proizvodi iz „drugog razreda“ u koji spadaju sve vrste petardi,  vatrometi, rakete, vulkani, te brojne vatrometne baterije, među kojima najpopularniji „Gladijator“ i „Kolos“ predstavljaju skup većeg broja vatrometnih efekata sa jednim fitiljem (da objasnimo manje upućenima, to su oni „mini vatrometi“ koje možete da vidite svuda naokolo tokom Nove godine!).

- Sva naša pirotehnika je ispitana u Institutu bezbednosti u okviru Bezbednosno-informativne agencije, i za svaki poseban artikal se izdaje rešenje o puštanju u promet od strane MUP-a. Na svakom artiklu postoji deklaracija na kojoj je istaknuto uputstvo za upotrebu i vrsta proizvoda, što znači da svaki kupac dobija uputstvo za rukovanje proizvodom, ali i savete o tome kako da izbegne i bilo kakvu, i najmanju opasnost. Ukoliko se uputstva detaljno prate, ne može doći do povreda, naglašava Kuzmanović.

 

Razlika između Pelponez pirotehnike i one koja se prodaje na ulici

- Svaki pirotehnički proizvod mora da poseduje rešenje MUP-a o puštanju u promet. Svaka prodavnica koja prodaje pirotehniku mora da zadovolji određene tehničke uslove i bezbednosne mere, a svi vatrometni artikli koji se u njoj prodaju moraju da budu testirani u Institutu. Proizvodi koji se prodaju na ulici mahom nisu ispitani za naše tržište i mi ne poznajemo njihove karakteristike, niti znamo da li su bezbedni. Ranije, kada se pirotehnika u većoj meri prodavala na pijačnim štandovima i na ulici, dolazilo do učestalih povreda. Sada su mere rigoroznije, jer je bezbednost ipak najbitnija. Ovde se radi prvenstveno o jednoj zabavnoj delatnosti, kaže Kuzmanović.

Savet roditeljima čija su deca fascinirana pirotehnikom

- Uvek naglašavam da je najbitnija edukacija dece od strane roditelja. Roditelji ne treba da se plaše pirotehnike jer je ona potpuno bezbedna, ali isključivo ako se koristi uz uputstvo za upotrebu. Deca će uvek naći način da se domognu pirotehnike, ako to žele, i zato bi moj savet bio da ih roditelji upute šta smeju da koriste, na koji način i da im to prvo pokažu. Ko god dođe u našu prodavnicu dobiće objašnjenje o tome kako se svaki proizvod upotrebljava. Svi naši radnici su obučeni za to, objašnjava Kuzmanović.

 

PR Tekst

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan