Onlajn zamena zdravstvenih knjižica kreće od četvrtka

Onlajn zamena zdravstvenih knjižica kreće od četvrtka

Rok za predaju zahteva za zamenu papirnih zdravstvenih knjižica elektronskim je 31. decembar, a građani će od sutra zahteve moći da podnesu putem interneta.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić izjavila je da će gradjani Srbije od sutra, 10. novembra, na portalu "eUprava" moći da se prijave za zamenu stare zdravstvene knjižice novom, koju će potom moći da dobiju poštom na kućnu adresu.
 
- Građani mogu elektronskim putem od kuće, sa posla, gde god imaju kompjutere, da se prijave preko portala "eUprave" za zamenu stare zdravstvene kjnjižice, ne moraju da čekaju po šalterima – rekla je Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić za RTS.
 
Ona je rekla da će građani moći da izaberu da li novu zdravstvenu knjižicu žele da podignu na šalterima Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje ili da im se dostavi na adresu prebivališta.
 
- Usluga je jako jako jednostavna... Na portalu "eUprave" biće veliki baner, da se odmah uđe u uslugu, a napravili smo video-tutorijal, koji će biti na Jutjub kanalu "eUprave", da se lako prate instrukcije – rekla je resorna ministarka.
 
Do sad je zahteve predala polovina od sedam miliona osiguranika. U Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje mole građane da ispoštuju rok propisan zakonom, ali navode da će osiguranici sa overenim starim zdravstvenim knjižicama moći da se leče i posle 1. januara.
 
Procedura za izdavanje kartice slična je kao i za izdavanje zdravstvene knjižice, i obavlja se u nadležnoj filijali RFZO. Osiguraniku je potrebna lična karta i obrazac KZO-P1. Ukoliko osoba nema zdravstvenu knjižicu, a ima pravo na overenu ispravu zdravstvenog osiguranja, onda mu se izdaje potvrda koja važi sve dok ne dobije novu karticu, a najduže mesec dana od dana podnošenja zahteva. Osim toga, potrebno je uplatiti 400 dinara takse za izradu kartice.
 
Nove elektronske kartice preduslov su za uvođenje elektronskih kartona, uputa i recepata, kako bi se za pacijenta mnoge procedure pojednostavile. One bi ujedno trebalo da spreče zloupotrebe, odnosno falsifikovanje isprava, ali i da zaštite podatke na čipu.
 
Overa će se obavljati bez odlaska u ispostavu RFZO, a izmena podataka učitavanjem novih na čip kartice, bez promene same isprave. Kartica bi trebalo da obezbedi siguran pristup servisima koje će zdravstvene ustanove moći da uspostave, što će značiti mogućnosti zakazivanja pregleda od kuće, elektronsko upućivanje pacijenata iz jedne u drugu zdravstvenu ustanovu i slično.
 
Originalni izvor: Danas, Beta
Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan