Кonstituisan odbor za obeležavanje stogodišnjice oslobođenja Novog Sada

Кonstituisan odbor za obeležavanje stogodišnjice oslobođenja Novog Sada

Miloš Vučević prisustvovao je konstitutivnoj sednici Odbora za obeležavanje stogodišnjice oslobođenja Novog Sada u Prvom svetskom ratu i ulaska srpske vojske u Novi Sad, na kojoj je imenovan za predsednika Odbora, javljeno je danas iz Kabineta gradonačelnika.

Kako se navodi u saopštenju, povodom obeležavanja 25. novembra 1918. godine u Novom Sadu, kada je održana Velika narodna skupština na kojoj je formalizovana vekovna težnja za prisajedinjenje krajeva današnje AP Vojvodine Srbiji, planirane su brojne aktivnosti. U susret stogodišnjici, tokom godine će biti pokrenut niz projekata sa ciljem popularizacije i podsticanja javne debate o značaju celovitog tumačenja istorijskih procesa.


Zadatak Odbora je izrada i realizacija Programa obeležavanja stogodišnjice oslobođenja, a na osnovu Poslovnika o radu kojim se bliže uređuje način i praćenje realizacije programa. Za članove su izabrani odbornici u Skupštini grada, direktori institucija i ustanova kulture, članovi Gradskog veća, istoričari, kao i predstavnici elektronskih i štampanih medija, Matice Srpske, Eparhije bačke, Prve brigade Кopnene vojske Srbije i drugi.

 


Posebna pažnja, ističe se u saopštenju, biće posvećena velikanima koji su pre jednog veka živeli i radili u Novom Sadu, a koji su dali svoj doprinos u formiranju preduslova za konačno prisajedinjenje. Planirana su predavanja, tribine i eseji u vezi sa tematikom prisajedinjenja, kao i različiti multimedijalni sadržaji, izložbe, izrada i postavljanje info-tabli, objavljivanje knjiga sa tematikom oslobođenja Novog Sada, podizanje spomenika Кralju Petru Prvom Кarađorđeviću u Novom Sadu, spomenika Srpskom vojniku u Veterniku, kao i uređenje centralnog trga u Stepanovićevu, Кovilju i Veterniku.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan