Кonstituisan odbor za obeležavanje stogodišnjice oslobođenja Novog Sada

Кonstituisan odbor za obeležavanje stogodišnjice oslobođenja Novog Sada

Miloš Vučević prisustvovao je konstitutivnoj sednici Odbora za obeležavanje stogodišnjice oslobođenja Novog Sada u Prvom svetskom ratu i ulaska srpske vojske u Novi Sad, na kojoj je imenovan za predsednika Odbora, javljeno je danas iz Kabineta gradonačelnika.

Kako se navodi u saopštenju, povodom obeležavanja 25. novembra 1918. godine u Novom Sadu, kada je održana Velika narodna skupština na kojoj je formalizovana vekovna težnja za prisajedinjenje krajeva današnje AP Vojvodine Srbiji, planirane su brojne aktivnosti. U susret stogodišnjici, tokom godine će biti pokrenut niz projekata sa ciljem popularizacije i podsticanja javne debate o značaju celovitog tumačenja istorijskih procesa.


Zadatak Odbora je izrada i realizacija Programa obeležavanja stogodišnjice oslobođenja, a na osnovu Poslovnika o radu kojim se bliže uređuje način i praćenje realizacije programa. Za članove su izabrani odbornici u Skupštini grada, direktori institucija i ustanova kulture, članovi Gradskog veća, istoričari, kao i predstavnici elektronskih i štampanih medija, Matice Srpske, Eparhije bačke, Prve brigade Кopnene vojske Srbije i drugi.

 


Posebna pažnja, ističe se u saopštenju, biće posvećena velikanima koji su pre jednog veka živeli i radili u Novom Sadu, a koji su dali svoj doprinos u formiranju preduslova za konačno prisajedinjenje. Planirana su predavanja, tribine i eseji u vezi sa tematikom prisajedinjenja, kao i različiti multimedijalni sadržaji, izložbe, izrada i postavljanje info-tabli, objavljivanje knjiga sa tematikom oslobođenja Novog Sada, podizanje spomenika Кralju Petru Prvom Кarađorđeviću u Novom Sadu, spomenika Srpskom vojniku u Veterniku, kao i uređenje centralnog trga u Stepanovićevu, Кovilju i Veterniku.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

jkp lisje štrajk poštara gradonačelnik Miloš Vučević betanija novosađani Isključenje struje sahrane novi sad bebe gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević isključenja struje horoskopski znaci JKP Vodovod i kanalizacija raspored sahrana i ispraćaja skupština grada novog sada zodijak pošte srbije raspored sahrana novi sad Elektrodistribucija Novi Sad vremenska prognoza bez struje isključenje vode servisne informacije novi sad klinika za ginekologiju i akušerstvo dnevni horoskop novosadsko porodilište novorođenčad elektrovojvodina horoskop bez vode Dom zdravlja Novi Sad