Opao broj dece zaštićene MMR vakcinom, povećan rizik od epidemije boginja

Opao broj dece zaštićene MMR vakcinom, povećan rizik od epidemije boginja

Podaci Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" pokazuju da je opao broj dece zaštićene MMR vakcinom protiv zauški, rubeola i malih boginja, piše "Blic".

Prema tim podacima, tokom prošle godine u Srbiji je MMR vakcinom vakcinisano 81 odsto mališana, u centralnom delu 78,2, a u Vojvodini 89 odsto.

MMR vakcina daje se u drugoj i sedmoj godini života, a kada je u pitanju revakcinacija ona je sprovedena 91,1 odsto u celoj zemlji.

Kako navodi list, za kolektivni imunitet potrebno je da bude vakcinisano 95 odsto stanovništva, a čak 80 odsto okruga od 25 u našoj zemlji, nije imalo potrebni procenat vakcinisanih da bi se smatrali zaštićenim.

Predrag Kon, epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje u Boegradu, objašnjava da je važno da se u vrtićima sprovede imunizacija.

- Opasnost od epidemije se povećava sa smanjenjem imunizacije, pa ako ostavimo stvari ovakvim kakve jesu, postoji veliki rizik da boginje koje su nedavno u Rumuniji odnele 23 života, na jesen stignu i kod nas. Kada se pojave infekcije, najopasnije je da uđu u vrtiće jer ako se deca ne vakcinišu rizik se povećava 10 puta –  tvrdi Kon.

- Vakcina štiti pojedinca koji je primi, ali štiti indirektno i zajednicu. Ako je dovoljno visok procenat dece vakcinisan, onda zaraza nema kuda da se širi. Čak i ako neko dođe i donese virus, teško da će nekoga da zarazi. Vakcina je delotvorna i visokobezbedna – tvrdi dr sc. med. Srđa Janković, imunolog Univerzitetske dečje klinike u Beogradu.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan