Opasnosti moderne tehnologije: Znate li šta je to "selfi lakat"?

Opasnosti moderne tehnologije: Znate li šta je to "selfi lakat"?

Šta sve može da izazove preterana upotreba mobilnog telefona, kompjutera, tableta. Ponavljajući pokreti prstiju opterećuju tetive i dovode do pojave osteoartritisa i tekstitisa

Tegobe u zglobovima prstiju šaka, često i lakta, na koje se žale mladi, sve više privlače pažnju stručnjaka. Simptomi i promene podsećaju na artritis, bolest tipičnu za stariju populaciju. Promene u prstima, šakama i laktovima mladih prvi je uočio američki hirurg za ovaj deo tela, dr Mark Kialgia. Novoj bolesti modernog doba koja nastaje usled preteranog igranja videoigrica, upotrebe mobilnih telefona, kompjutera i tableta dao je naziv "tekstitis".

- O posledicama zavisnosti od ovih modernih tehnologija koje nameću preterano korišćenje prstiju, tek će se govoriti. Ako se uzme u obzir da prosečna mlada osoba za 24 sata čak 2.500 puta u ruke uzme mobilni telefon za određene manipulacije, više je nego jasno da prsti trpe veliko opterećenje. Slanje poruka, dopisivanje koje traje dugo, igranje videoigrica i druge aktivnosti, prste pokreće stalno na jedan isti način- objašnjava dr Ivica Jeremić iz Instituta za reumatologiju Srbije.

* Šta pod tim podrazumevate?

- Ti ponavljajući pokreti prstiju mogu da opterete tetive, posebno tetive palca i posle izvesnog vremena uzrokuju pojavu bola. Pojedini stručnjaci smatraju da prevelika upotreba mobilnih telefona može da bude povezana sa nastankom osteoartritisa, dok se bol u šakama vezuje za tekstitis. I zaista, prerani razvoj osteoartritisa zapažen je kod teških manuelnih poslova. Ipak, smatram da je stepen mehaničkog stresa prilikom uobičajene upotrebe telefona i kompjutera relativno mali, pa je malo verovatno da može biti povezan sa nastankom osteoartroze. Naravno, ova bolest se sporo razvija, što znači da ćemo tek u narednim godinama zaista znati koliki je uticaj savremenih tehnologija na njen nastanak. Istovremeno, dobićemo i odgovor da li je tekstitis ipak nešto više od blagog opterećenja tetiva. Predostrožnosti radi, da do ovih promena ne bi došlo, trebalo bi često menjati ruku kojom se koristi mobilni telefon, i po mogućstvu koristiti modele koji imaju veću dugmad.

* Šta je selfi lakat?

- Pojavom selfi stikova reumatolozi su se susreli sa jednom novom dijagnozom, "selfi laktom". Iako bolest nije nepoznata, nov je njen uzročnik. Da bi se stanje bolje razumelo, za početak treba znati da se u predelu spoljašnje strane lakta pripajaju tetive opružača šake. Prilikom pravljenja selfija isteže se ruka uz istovremeno čvrsto stiskanje šake što pravi mikropovrede tetiva, izazivajući njihovo zapalenje. Bolest je poznata jer je kao "teniski lakat" ranije bila tipična za tenisere. Za lečenje "selfi lakta" preporučuju se hladne obloge, utrljavanje lokalno antireumatskih masti, fizikalna terapija, depo preparati kortikosteroida i, naravno, pošteda.

* O čemu još treba voditi računa prilikom korišćenja ovih savremenih dostignuća?

- Upotreba mobilnih telefona, kompjutera i tableta nosi mnoge zdravstvene rizike. Na primer, mobilni telefoni mogu da povećaju stepen anksioznosti. Pitate se kako? Svi smo nekada bili u situaciji da smo poslali neku važnu poruku, a onda stalno proveravali da li ima odgovora, iako znamo da nismo čuli zvučni signal. Takođe, mnogi proveravaju svoje telesne simptome na internetu, pa nam danas u ordinaciju često dolaze vrlo zabrinute, naročito mlađe osobe, jer misle da boluju od ozbiljnih, pa i najtežih bolesti, iako se obično radi o banalnim stvarima. Osim toga, na mobilnim telefonima, ukoliko se ne čiste redovno, mogu da se stvore masne naslage i bakterijski film, koji pak mogu da uzrokuju češću pojavu akni, ali to je nešto sasvim drugo.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan