OPENS 2019: Počela konferencija "Novi Sad otvara vrata" (FOTO)

OPENS 2019: Počela konferencija "Novi Sad otvara vrata" (FOTO)

"Idemo sigurnim koracima, dobro izbalansiranim tempom, ka realizaciji onoga što nas očekuje za dve godine," poručio gradonačelnik.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je Konferenciji "Novi Sad otvara vrata" koja, kao deo letnjeg programa OPENS 2019, ima za cilj unapređenje omladinske politike u Novom Sadu. Ona je zamišljena kao prostor u kom donosioci odluka i mladi mogu zajedno da diskutuju o temama koje su od značaja za mlade. Učesnici ovogodišnje Konferencije će razgovarati o značaju titule Omladinska prestonica Evrope, o omladinskoj politici i o kompetencijama potrebnim za saradnju sa relevantnim akterima omladinske politike.

- Današnji skup je samo jedan u nizu događaja koji se tiču realizacije projekta OPENS 2019, a povodom toga stigli su nam gosti iz Evrope, regiona, iz državnih institucija, kao i učesnici iz različitih omladinskih organizacija. Cilj je nastavak dijaloga upravo tih organizacija i pojedinaca koji su nosioci omladinskih projekata, kako međusobno, tako i sa izvršnom vlašću koja im je partner na velikom projektu. Ova Konferencija je samo prirodni sled koncepta koji je pokrenut Sajmom omladinskog turizma i dobijanjem titule Omladinska prestonica Evrope 2019. Mi idemo sigurnim koracima, dobro izbalansiranim tempom ka realizaciji onoga što nas očekuje za dve godine. Benefiti koje Grad ima, ne samo od Omladinske prestonice Evrope, već i od Evropske prestonice kulture, su nemerljivi, a i podaci koji su stigli za period od prvih pet meseci ove godine govore u prilog tome da značajno raste broj turista koji posećuju Novi Sad. Samo u periodu od januara do maja, u odnosu na prošlu godinu u istom intervalu, broj ljudi koji su posetili naš grad veći je za 9,1 procenat – rekao je gradonačelnik i naglasio da je sada duplo veći budžet za oblast omladine u okviru Gradske uprave za sport i omladinu i da samo raste njegovo učešće u ukupnom budžetu, jer je u tom delu napravljen najveći iskorak.

Prisutnima su se obratili i pomoćnica ministra omladine i sporta Snežana Klašnja, Aleksandar Knežević iz Ministarstva spoljnih poslova, članica upravnog odbora Evropskog omladinksog Foruma Kristen Aigro, predsednik savetodavnog tela za mlade Saveta Evrope Marko Grdošić, Ivan Petrović kao predstavnik Exit festivala i koordinator Omladinske prestonice Evrope 2019 Vukašin Grozdanović.

Nakon uvodnih obraćanja koja su se odnosila na značaj titule Omladinska prestonica Evrope usledile su diskusije “Omladinska politika sa lokalnog ka globalnom nivou” i “Kompetencije potrebne za saradnju sa relevantinim akterima omladinske politike”. 

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan