Opljačkan novosadski kolekcionar oružja: Lopovi odneli primerke stare i po vek i po (FOTO)

Opljačkan novosadski kolekcionar oružja: Lopovi odneli primerke stare i po vek i po (FOTO)

Nepoznati počinioci opljačkali su pretprošle noći kuću Novosađanina Gordana Vasića, pasioniranog kolekcionara oružja i druge vojne opreme, i odneli za sada neutvrđenu količinu oružja, među kojima su i primerci stari i po 150 godina.

Prema njegovim rečima, šteta još nije utvrđena zato što nije stigao da pregleda spisak koji uredno vodi.

- Neki od najvrednijih eksponata koji nedostaju svakako su puškomitraljez MG-34, Colt Navy 1851, pištolj Zig Zag Mauser i automatska puška Thompson M1 – priča Gordan uz napomenu da mnogi od nestalih predmeta imaju i veliku sentimentalnu vrednost kao deo porodičnog nasleđa, zato što su njegovi preci generacijama bili vojni oficiri još iz doba ratova protiv Turaka.

- Iz tog doba datiraju i dve ukradene američke puške: Peabody-Martini M -1873, koja je pravljena -za tursku vojsku i Peabody-Lorenz M -1863/71, pravljena za srpsku vojsku. Praktično, te puške su se borile jedna protiv druge – objašnjava Gordan nadajući se da će njegovi eksponati biti brzo pronađeni zato što su svi zakonski zavedeni u MUP-u i imaju svoje brojeve.

Gordan kaže da ga je preko Fejsbuka već kontaktiralo puno kolekcionara iz cele Srbije uz pitanje da li mu mogu nekako pomoći.

- Crno tržište antikvitetima je jako povezano sa kolekcionarima. Zato i mislim da će i deo moje kolekcije uskoro negde isplivati na površinu, pa da će moje kolege slučaj prijaviti policiji – priča Gordan.

Inače, Gordan je pasionirani kolekcionar svih vrsta vojno–istorijskih predmeta napravljenih pre 1945. godine. Među kolekcionarima na internetu poznat je kao Timetraveler – Putnik kroz vreme.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan