Oporavak tržišta nepokretnosti: Broj prodatih nekretnina se vratio na nivo pre uvođenja vanrednog stanja

Oporavak tržišta nepokretnosti: Broj prodatih nekretnina se vratio na nivo pre uvođenja vanrednog stanja

Republički geodetski zavod saopštio je da je došlo do potpunog oporavka tržišta nekretnina u Srbiji, samo desetak dana od ukidanja vanrednog stanja, i da se broj prometa nepokretnosti vratio na nivo pre 16. marta.

Geodetski zavod je tokom vikenda obradio i analizirao sve pristigle kupoprodajne ugovore nakon završetka vanrednog stanja i utvrdio da se tržište oporavilo iznenađujuće brzo, kaže se u saopštenju Zavoda.

Za samo desetak dana broj prometovanih nepokretnosti se vratio na nivo pre uvođenja vanrednog stanja – kažu u RGZ.

U sedmici od 11. do 17. maja broj prodatih nepokretnosti se i više nego udvostručio, u odnosu na period od 4. do 10. maja, dodaje se u saopštenju.

Interesantno je videti i da se gotovo istom brzinom promenio i način kretanja kapitala. Nivo kupovina za gotovinu približio se nivou pre početka primene mera za borbu protiv korona virusa – navodi se u saopštenju.

Tokom 2019. godine, kako navode, čak 70 odsto stanova u Srbiji bilo je kupljeno za keš, a preostalih 30 procenata je plaćeno iz kredita.

Tokom vanrednog stanja taj se odnos promenio i mnogo se manje kupovalo za gotovinu, a odnos je bio približno 50 posto za keš i 50 odsto na kredit.

Tržište nepokretnosti u Srbiji pokazalo je izuzetan nivo osetljivosti kada je došlo do vanrednih okolnosti koje su uticale na svakodnevni život građana, ali i izuzetnu elastičnost da se velikom brzinom vrati u uobičajene tokove, već pri prvim znacima normalizacije životnih aktivnosti – zaključuje se u saopštenju.

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • malena

  pre 1521 dan i 19 sati

  Koja glupost, naduvano saopštenje za opstanak naduvanih cena. Kakva brojna kupovina nekretnina kada se ne zna da li ćemo na jesen imati i za hleb?!

  Oceni komentar:
  0
  1