Opre Roma će poslati pritužbu protiv Ministarstva i IK "Klett" zbog diskriminacije

Opre Roma će poslati pritužbu protiv Ministarstva i IK "Klett" zbog diskriminacije

Pokret Opre Roma Srbija saopštio je da je obrazovni sistem Republike Srbije pokazao društvenu neodgovornost prema romskoj zajednici time što je u obrazovnim ustanovama dozvolio da se u planu i programu nalazi sadržaj koji koristi pogrdan naziv za Rome i najavio da će podneti pritužbu Poverenici za zaštitu ravnopravnosti protiv Ministarstva prosvete i izdavačke kuće Klett.

Dodaje se da u školi kao vaspitnoj-obrazovnoj instituciji u lektiri "Narodne umotvorine lake za đake trećake" izdavačke kuće Klett pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete Republike Srbije, u 2022. godini deca čitaju:

"Pitalo Ciganče majku: Koji je dan najdulji u godini?

Oni kad se čeka večera bez ručka".

– Ovo je tragično za Srbiju iz više razloga. Pre svega, nepoštovanja prava nacionalne manjine jer naziv Rom je usvojen 1971. godine, a Romi su zvanično u Srbiji od 2002. godine nacionalna manjina. Zašto se u udžbenicima i dalje nazivamo "Ciganima"? Ovakvo podsticanje stereotipa i diskriminacije deci od devet godina je pokazatelj mnogo ozbiljnijeg problema. Etnička pristrasnost u udžbenicima i nastavnim planovima i programima protiv Roma je sistemski problem – ocenjuje pokret.

U saopštenju se navodi i da država odobrava udžbenike koji se koriste u obrazovnom sistemu.

Iako izdavači tvrde da su multikulturalni i da poštuju različitost svih ljudi, nijedan od udžbenika ne istražuje ili uči o rasizmu protiv Roma u istoriji Srbije – upozoravaju.

Dodaje se i da nastavni planovi i programi često pristupaju temama o Romima na nepotpun i obmanjujući način, najčešće podstičući negativan narativ i posebno opravdajući obespravljenost Roma.

– To odražava rasprostranjeno neznanje i neodgovornost prema rasizmu i njegovom istorijskom nasleđu. Često, nastavnici u učionicama umanjuju ili previđaju rasizam protiv Roma, mnogi čak i podstiču rasizam protiv Roma. To povećava etničku distancu i stigmu što onemogućava ozdravljenje srpskog društva od istorije rasizma prema Romima – piše u saopštenju.

Naglašeno je da obrazovni sistem obučava buduće generacije i kao takav ima najvišu odgovornost da koristi anti-rasistički pedagoški pristup prema Romima.

 S tim u vezi, pokret Opre Roma Srbija će poslati pritužbu Poverenici za zaštitu ravnopravnosti protiv Ministarstva prosvete i izdavačke kuće Klett zbog diskriminacije i zahtevati da se ovakav sadržaj ukloni iz školskih programa – navodi pokret.

Oceni vest:
3
6

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan