OPREZ: Proverite status nekretnine i placa pre kupovine

OPREZ: Proverite status nekretnine i placa pre kupovine

Našoj redakciji javio se čitalac sa željom da upozorimo Novosađane koji nameravaju da kupuju nekretnine da budu oprezni i provere neke činjenice pre nego što se upuste u ovakvu investiciju, s obzirom na to da se on osetio prevarenim. Stoga smo istražili ovu temu i napravili neke smernice za samostalnu proveru.

Poznato je već da nisu sve nekretnine koje se prodaju legalizovane i uknjižene, što kasnije može da stvori potencijalne probleme kupcu. Takođe, dešava se da u određenim kvartovima Grad planira neke promene, kao što je izgradnja puta, pa nije zgoreg dobiti i te informacije.

Konkretno, kod našeg čitaoca problem nije bila nelegalizovana nekretnina, već upravo ono što taj plac čeka u budućnosti. Naime, on je bio zainteresovan za kupovinu kuće na Klisi, za koju je oglas našao preko sajta jedne agencije.

Vlasnik prodaje ovu kuću, ali ne navodi da može doći do oduzimanja placa od strane Grada. Kad sam zvao da pitam za kuću, niti mi je agencija to rekla, niti vlasnik. To se prikriva. Ja sam dobro prošao, jer sam otišao kod advokata i sve proverio, ali voleo bih da podelim ovo iskustvo, da ne bi neko drugi "naseo" – požalio se naš čitalac.

Mi smo u Službi za katastru nepokretnosti Novi Sad proverili status pomenute kuće na Klisi, kao i placa na kom se nalazi, i saznali da su i plac i objekat u privatnom vlasništvu, a postoji više vlasnika. Grad planira da u tom delu proširi put, te će u tu svrhu uzimati delove okolnih placeva, za šta vlasnicima placeva sleduju novčane nadoknade. Svi okolni placevi su, kako kažu iz Katastra, već eksproprisani.

Budući da se nekretnine prodaju u viđenom, a ne u budućem stanju, ne možemo reći da se radi o klasičnoj prevari, ali prećutkivanje od strane vlasnika i agencije i planovima Grada neko može shvatiti i tako: prodam ti nekretninu, a ti se posle iznenadi kad saznaš da će ti "cepnuti" deo placa...

Da ne biste čekali da Vam vlasnik ili agencija sami kažu ili im slepo verovali na reč, uzmite stvar u "svoje ruke"...


KAKO PROVERITI STATUS NEKRETNINE

Pre nego što se odlučite na kupovinu nekretnine, proveriti je možete na sledeće načine:

  • Saznati tačnu adresu nekretnine (po mogućstvu i katastarsku opštinu, broj parcele i ime vlasnika, ali ovo nije neophodno, jer u Katastru se na osnovu adrese nekretnine može i sve ostalo);

  • Na sajtu RGZ-a, prema datim podacima, saznati da li je parcela ili nekretnina uknjižena i da li je pod teretom;

  • Odlaskom lično u Službu za katastar nepokretnosti Novi Sad (Železnička 6 i Jevrejska 21) sa potrebnim podacima, takođe možete dobiti iste informacije;

  • Željene informacije možete proveriti i kod bilo kog notara, jer oni takođe imaju pristup katastarskim podacima;

  • Informacije o tome šta Grad planira u kvartu u kojem se nekretnina nalazi možete potražiti u Zavodu za urbanizam, na Bulevaru Cara Lazara 3;


Želimo vam opreza, sreće i mudru kupovinu! A, ukoliko želite da vidite aktuelnu ponudu nekretnina u Novom Sadu, u našem odeljku Nekretnine naći ćete uvek ažurirane informacije!

Oceni vest:
19
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan