Oprezno sa crnim i zelenim čajem

Oprezno sa crnim i zelenim čajem

Tečnost se unosi u raznim oblicima, ali većina i ne razmišlja šta ona u sebi sadrži i koliko je za organizam značajna, ističu stručnjaci, navodeći ključne napitke.

 

Na normalnu težinu i dobro zdravlje ne utiče samo pravilna ishrana, već i zdravo piće. Tečnost se unosi u raznim oblicima, ali većina i ne razmišlja šta ona u sebi sadrži i koliko je za organizam značajna, ističu stručnjaci, navodeći ključne napitke.

* Voda je najvažnija jer na nju otpada polovina ljudske težine. Neophodna je za varenje, izbacivanje toksina, regulaciju telesne temperature znojenjem. Unošenjem osam čaša vode dnevno čisti se koža i umanjuje želja za hranom, ukoliko se polako ispija tokom celog dana.

* Voćni sok je izuzetno bitan, posebno ako je sveže isceđen od pomorandže i grejpfruta. Sokovi obogaćeni kalcijumom obezbeđuju dodatnu zaštitu kostiju. Ako pazite na kalorije kojih u soku može biti više od 100 po jednoj čaši, sok treba razrediti vodom.

 

 

* Sok od nara se posebno preporučuje zbog obilja vitamina A, C, E i folne kiseline. Uz to, ima i tri puta veću antioksidansnu moć od crvenog vina ili zelenog čaja.

* Mleko, posebno obrano ili poluobrano, pomaže u održavanju težine i predstavlja idealan izvor kalcijuma i proteina. Za alergične na laktozu ili one koji ne vole mleko, preporučuje se sojino ili mleko od pirinča.

 

 

* Čajevi, topli ili hladni, crni ili zeleni, sadrže flavonoide koji smanjuju mogućnost stvaranja krvnih ugrušaka. Sa ovim čajevima ipak treba biti oprezan jer sadrže i kofein. U 200 ml crnog čaja nalazi se 70 mg kofeina, dok 200 ml zelenog čaja ima 35 mg ovog neželjenog sastojka.

* Biljni čajevi od cvetova, trava, voćki i začina nemaju kofeina, pa se mogu piti po želji. Posebno su delotvorni čajevi kamilice, šipurka ili cveta pomorandže.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)