Optimalan broj taksija 1.200, a trenutno ih u gradu ima oko 1.700

Optimalan broj taksija 1.200, a trenutno ih u gradu ima oko 1.700

Novu Odluku o taksi prevozu na teritoriji Novog Sada, bez velikih izmena u poređenju s dosadašnjim propisima, Skupština grada donela je 25. marta, uskladivši je sa Zakonom o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, koji je stupio na snagu 6. januara.

Potvrđen je optimalan broj vozila, dobijen nakon Studije o odvijanju taksi prevoza na teritoriji Novog Sada – 1.200, s tim što će se akt o tome doneti do 31. decembra ove godine.

Po zvaničnom podatku Uprave za saobraćaj, od oko 1.700 taksi vozila u našem gradu, 1.254 je na dan stupanja na snagu odluke imalo važeće taksi legitimacije. Ipak, sva ona će nastaviti da rade, ali će sledeća dobiti odobrenje za obavljanje te delatnosti tek kad broj padne ispod dozvoljenog. Po računici, oko 450 taksija vozi "na divlje", pa se iz Strukovnog udruženja taksi preduzetnika "Sitans" pitaju kada će se to dovesti u red.

Po članu 13, Uprava za saobraćaj će jednom u tri godine biti u obavezi da potvrdi ispunjava li prevoznik sve uslove, dok sve taksi firme, odnosno udruženja, moraju voditi evidenciju o vozilima koja rade za njih i dostavljati je toj gradskoj instituciji, što je način da se dobije precizniji uvid u stanje na terenu.

Novinama je dodata stavka "poslovni ugled", koja podrazumeva da lokalna samouprava proverava ima li privredno društvo ili preduzetnik neizmirenih poreskih i drugih obaveza i da li su napravili drugi prekršaj, zbog čega se oduzima odobrenje za rad.

Po pravilima, taksista mora da ima vozačku dozvolu B kategorije i zvanje vozača putničkog automobila trećeg stepena stručne spreme, vozača autobusa i teretnog motornog vozila četvrtog stepena stručne spreme, tehničara drumskog saobraćaja ili vozača-specijaliste petog stepena stručne spreme. Za volan neće moći da sednu pružaoci te usluge bez radnog iskustva na poslovima vozača od najmanje pet godina i uverenja o zdravstvenoj sposobnosti za upravljanje motornim vozilom.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan