Organizacije upozoravaju: Agencija smanjila kriterijume za ocenu kvaliteta vazduha

Organizacije upozoravaju: Agencija smanjila kriterijume za ocenu kvaliteta vazduha

Agencija za zaštitu životne sredine Republike Srbije nedavno je, bez najave i objašnjenja u javnosti, promenila kriterijume za ocenu kvaliteta vazduha, i to tako da se vazduh koji je do sada bio ocenjivan kao "zagađen" od sada ocenjuje kao "prihvatljiv", saopštile su organizacije RERI i BOŠ.

Predstavnici civilnog društva navode da su gornje granice za količinu štetnih čestica pomerene, tako da sada vazduh koji sadrži preko 40 mikrograma po kubiku PM 2.5 čestica više nije više "zagađen" već "prihvatljiv".

Isto tako, ukoliko vazduh sadrži 50.0001 mikrograma po kubiku azotnih dioksida (NO2) on je sada "odličan", a ne samo "dobar".   

Kriterijumi koji se danas mogu pronaći na sajtu Agencije razlikuju se od onih koji su korišćeni u izveštaju za zaštitu životne sredine objavljenom u septembru ove godine. Ovi kriterijumi se, svakako, razlikuju i od onih koje koristi Evropska agencija za zaštitu životne sredine koja ima značajno strožije standarde za ocenu kvaliteta vazduha. Iz donjeg grafikona mogu se videti promene u kriterijumima Agencije iz prošle i ove godine kao i uporedni kriterijumi koje primenjuje Agencija EU – navodi se u saopštenju Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) i Beogradske otvorene škole (BOŠ).

Ceo tekst pročitajte OVDE. 

Izvor: Nova ekonomija

Oceni vest:
4
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Nemerljive gluposti odraslih ljudi

  pre 1322 dana i 1 sat

  Nema veze. Grad Novi Sad je umesto kupovine senzora sa merenje kvaliteta vazduha, nabavio novogodišnje kineske sijaličice za 190.000 evra. Za tak novac je mogao biti nabavljen dvocifren broj senzora. Ali, gradska vlast ne želi da mi znamo kakav je vazduh, pa da ih posle gnjavimo.
  Jednostavnije je da se razboljevamo, pa to posle plaća republički fond za zdravstvo.
  A njima ostane novac za sijaličice. Da, njima na kraju ostane novac.

  Nego, neko ovde reče da su to sve diplomirani ljudi, ti što glasaju za ovakve gluposti?

  Oceni komentar:
  0
  8