Organizovane šetnje Fruškom gorom – kad, s kim i zbog čega? (FOTO)

Organizovane šetnje Fruškom gorom – kad, s kim i zbog čega? (FOTO)

U vremenu kad se na većinu aktivnosti u zatvorenom prostoru ne gleda blagonaklono, dobra odluka je da se za svoje zdravlje i kondiciju pobrinemo tako što ćemo provoditi što više vremena napolju. Brojne blagodeti boravka i pešačenja u prirodi odavno su poznate, a ukoliko vam treba "vetar u leđa" da se pokrenete, imamo za vas sjajan predlog: priključite se organizovanim šetnjama Fruškom gorom!

Organizovana grupna pešačenja po fruškogorskim stazama odličan su izbor kako za početnike, tako i za planinare sa iskustvom. Planinske šetnje su veoma preporučljiva rekreacija i hobi i za odrasle i za decu, a potrebno je samo odabrati adekvatnu varijantu prema iskustvu i stepenu kondicije.

Planinarenja za građane svih uzrasta i nivoa organizuju novosadska planinarska društva i neka od udruženja, od čijih predstavnika smo saznali kako ona izgledaju, kome su namenjena, kad se organizuju i šta podrazumevaju.


P. S. D. "ŽELEZNIČAR"

Oni su osnivači "Fruškogorskog maratona", a po broju organizovanih pešačenja su među najaktivnijim u Srbiji, s obzirom na to da imaju četiri redovne nedeljne aktivnosti.

– Redovno nam je "Pešačenje sredom", dok subotom imamo dve akcije. Prva je "Šumarenje", koja je idealna za početnike, starije ljude i decu stariju od sedam godina, a onima u boljoj kondiciji namenjena je tura "Upoznajte Frušku goru", na kojoj se prelazi ne manje od 25 km i oko 1.000 metara uspona – objašnjava Zvonko Molnar, jedan od vodiča.


Ipak, za one koji tek počinju sa ovom vrstom fizičke aktivnosti, najprilagođenija je tura nedeljom, koja se zove "Pešačenje u prirodi", a koja ima tradiciju dugu četiri decenije. Vodiči pomno prate i najslabije i tu su za svaku vrstu pomoći.

Na njihovom sajtu možete pratiti raspored aktivnosti i izlete obogaćene posetama manastirima, muzejima, planinarskim domovima, sportsko-rekreativnim takmičenjima i prigodnim zabavnim programima, a možete se učlaniti i u Fejsbuk grupu.

Pored pešačenja, ovo planinarsko društvo organizuje i treking – planinsko trčanje.


P.
 D. "FRUŠKA GORA"

Mlado planinarsko društvo poznato je po organizovanim subotnjim šetnjama za početnike, u kojima je do sada učestvovalo preko 6.000 Novosađana, među kojima se često nađu i porodice sa decom.

– Prvi smo u Srbiji koji su osmislili pešačenja namenjena baš početnicima, sa ciljem da animiramo što veći broj ljudi, bez obzira na starosnu dob. Svaki učesnik pređe od 8 do 10 km na Fruškoj gori, oseti blagodeti ove aktivnosti, nauči šta je potrebno, šta pruža šuma i priroda, koja je neophodna oprema. Pravimo pauze da bismo se okrepili i tada pričamo, jer je ovo dan posvećen edukaciji – opisuje Dimče Gulevski, internacionalni planinski vodič i dodaje da jedan deo početnika uskoro prelazi u naprednu grupu.On ističe da se poseban akcenat stavlja na bezbednost svih učesnika, te im je namera da ih nauče kako sigurno planinariti. U ove šetnje kreće se s Paragova oko 9 ujutru i vraća se do 14 časova. Njihove akcije možete pratiti na sajtu, kao i na Fejsbuk stranici.


P. S. D. "POŠTAR"

Planinarsko društvo "Poštar" za građanstvo organizuje nešto drugačije ture, koje, pored pešačenja, imaju i misiju očuvanja kulture i tradicije. Borivoje Veljković, zamenik predsednika društva, za Moj Novi Sad kaže da se te aktivnosti odvijaju prema kalendaru događaja koji možete videti na njihovom na sajtu i Fejsbuk grupi.

– Šest puta godišnje organizujemo akciju "Deca i roditelji pešače zajedno", na kojem se najmlađi kroz šetnju i našu edukaciju upoznaju sa nacionalnim parkom "Fruška gora", kao i njegovom florom i faunom. Prelazimo staze od tri do devet kilometara, koje svako može lako da pređe. Starosni limit nije ograničen, pa nam dođu i roditelji sa bebama jednako kao i četrnaestogodišnjaci. Naredna takva šetnja planira se za 27. septembar – opisuje Veljković, koji iza sebe ima višedecenijsko iskustvo planinarenja.


Takođe svakog drugog meseca prave i turu "Upoznajte svetu Frušku goru pešice", u kojoj se obilaze tradicionalne staze iz istoimene knjige i projekta, a usput saznaje ponešto o znamenitim ličnostima, stvaraocima kulture i istorije u okrilju Fruške gore.


Pored pomenutih akcija, građani su dobrodošli i na "Planinarski marš" početkom novembra, pešačenje posvećeno Svetom Savi uoči tog praznika u januaru, kao i na mnoge druge događaje. Polasci su obično sa podnožja Fruške gore.


P. K. "ADRENALIN"

Planinarska sekcija penjačkog kluba "Adrenalin" takođe izvodi organizovane šetnje, a trenutno su najaktuelnije one za decu i roditelje zajedno.

– Gotovo svakog vikenda, kad god vremenski uslovi to dozvoljavaju, okupljamo roditelje i decu, sa kojima nekad krenu i bake i deke. Na našoj Fejsbuk stranici uvek najavimo koja je kilometraža planirane staze, kao i za koji uzrast je predviđena. U šetnje krećemo oko 10, subotom ili nedeljom i vraćamo se do ručka, a pravimo kružne ture – kaže Stanislava Sovilj, koja je zadužena za njihovu realizaciju.Pored toga što se rekreiraju i unapređuju svoje zdravlje, deca i roditelji mogu mnogo toga da nauče. Da bi sve bilo još zabavnije, nekad im organizuju skakanje u džakovima i slična takmičenja, nekad šetnju završe na bazenu u Vrdniku, nekad učestvuju u markiranju staza, zimi se sankaju, a već je tradicionalan i doček Deda Mraza u šumi.

Igor Aćimović, koji povremeno vodi šetnje za odrasle, naglašava da je za početnike koji nameravaju da pešače veoma važno da se informišu gde idu, šta treba da ponesu, kako da se obuku...

– Takođe sam i u Gorskoj službi spašavanja, te znam da nije retko da se planinari koji sami krenu u pešačenje izgube, pa čak i noću. Predlažem im da obavezno kupe mapu ili staze skinu sa neta ili da se drže organizovanih tura. Mi organizujemo i osnovnu planinarsku obuku jednom godišnje, pa ne bi bilo loše proći je – ističe Aćimović.


Kontakt sa njima možete ostvariti putem sajta i Fejsbuk grupe.


"KAMP EKIPA"

Udruženje građana "Kamp ekipa", koje vodi Đorđe Nikolić, specijalizovano je za ture po Fruškoj gori namenjene deci, na koje ih vode bez prisustva roditelja.

– U šetnje vodimo manji broj dece, obično po petoro i za njih je to i edukativno i zanimljivo. Ovo posebno odgovara prezaposlenim roditeljima, jer po mališane dođemo na kućnu adresu i tu ih posle pešačenja i vratimo, a deca provedu nekoliko sati boraveći u prirodi i družeći se – objašnjava Nikolić.


Ukoliko vam ovo zvuči zanimljivo, možete pratiti njihovu Fejsbuk stranicu, a sva obaveštenja naći ćete i na sajtu.

ŠETNJE BESPLATNE, UČLANJENJE POŽELJNO

Organizovana pešačenja Fruškom gorom su besplatna, ali je, nakon prve dve, tri šetnje, potrebno učlaniti se u neki od ovih klubova, jer prema pravilima Planinarskog saveza Srbije planinarska društva imaju prava da u ture vode samo članove. Godišnja cena članarine je simbolična, a ono što ćete uz nju dobiti sasvim sigurno donosi puno benefita.

Vreme provedeno u prirodi, zdrav način života, pokret, disanje punim plućima, druženje... Ovo su samo neki od razloga zbog kojih, nema sumnje, vredi obuti planinarske cipele i uputiti se duž neke od fruškogorskih staza, a možda vam to bude i početak osvajanja nekih viših i udaljenijih vrhova.

Oceni vest:
19
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • ana

  pre 688 dana i 16 sati

  bas me obradovao ovaj clanak ali nazalost nijedan od sajtova planinarskih drustvara nema azuriran vebsajt tako da nije bas lako naci informacije o narednim izletima i kako da s pridruzite...

  Oceni komentar:
  0
  14
 • Povedite obezbeđenje

  pre 688 dana i 15 sati

  Ljudi, nemojte tamo da šetate i ugrožavate te sirote, jadne drvoseče i ometate im rad.
  Hajte vi lepo u Beograd, pa šetajte po njemu, zar ne vidite da mu je vazduh kontsntno u zelenom i da udkoro počinju sa izvozom konzerviranog čistog vazduha Beograda u Švedsku.
  Da i oni ljudi mogu da se nadišu.

  Oceni komentar:
  6
  8
 • Radomir

  pre 688 dana i 10 sati

  Bio sam na trekingu sa većinom društava pomenutih u članku, ako vam se šeta po Fruškoj ili ide bilo gde po Srbiji a želite zabavan, bezbedan i profesionalno organizovan treking, preporučujem Planinarko rekreativnu sekciju Novi Sad... Ne znam zašto oni nisu navedeni

  Oceni komentar:
  0
  4
 • Planinar

  pre 688 dana i 9 sati

  Ukoliko ne možete naći na FB neko od navedenih PD, prošetajte do oglasne table na Trgu galerija (pored Pupinove) gde su okačili svoje rasporede pešačenja sa imenima vodiča i br.mobilnog na koji se možete obavestiti o težini staze i ostalom.

  Oceni komentar:
  0
  8
 • Lale i visina

  pre 687 dana i 7 sati

  svaka čast posebno ovim starijim punijim ljudima ako su se provlacili i pentrali kroz siblje i na visokim usponima.

  Oceni komentar:
  0
  4