ORIJENTALNI PLES U NS: Ženstvena igra sa sabljom i svećnjakom (FOTO)

ORIJENTALNI PLES U NS: Ženstvena igra sa sabljom i svećnjakom (FOTO)

Turske i arapske serije glavni su razlog što se veliki broj Novosađanki odlučuje za pohađanje kurseva trbušnog plesa. Ima i onih koje su i više od deset godina u toj vrsti umetnosti i kažu da se orijentalni, ili trbušni ples ne sastoji od oskudno odevenih plesačica, već od pravog majstora, poznavaoca tehnike i kulture plesa koje svoje znanje prenose na publiku.

Novosadskim plesačicama nije strano ni da plešu sa sabljom na stomaku, kao ni sa svećnjakom sa upaljenim svećama na glavi. U to su se reporteri portala Moj Novi Sad i uverili, jer smo prisustvovali nastupu orijentalnih plesačica u novosadskom kafeu "Horus".

 


U prelepom nesvakidašnjem ambijentu, trbušne plesačice u kostimima koji retko koga ostavljaju ravnodušnim, izvele su nekoliko različitih nastupa. Sablja na stomaku koja se pokreće uz pomoć trbušnih mišića, deluje nestvarno ali je moguće. Isto je i sa plesom u okviru kog devojka drži orgoman svećnjak na glavi...


Međutim, za takvu vrstu nastupa su zaslužni sati vežbanja i dobro poznavanje tehnike orijentalnog plesa. O tome svakako može da posvedoči Jelena Popov (24), apsolvent na Prirodno-matematičkom fakultetu, koja se plesom bavi dugi niz godina, a orijentalnim deset. Studira gastronomiju i napominje da iako studije nemaju nekih dodirnih tačaka sa orijentalnim plesom, i jedno i drugo jednako je ispunjava. Kako u kuhinji tako i u plesu jednako dobro barata sabljom ali i ostalim rekvizitima.

- Kao i većina devojaka gledala sam seriju "Zabranjena ljubav" u kojoj je bilo dosta orijentalnog plesa i poželela sam nešto više da naučim o tome. Dopalo mi se to što je igra dosta ženstvena i svaki pokret mi je bio zanimljiv. Kada sam počinjala time da se bavim, jako malo informacija je bilo dostupno. Danas je to sve drugačije, a i sam orijentalni ples se menjao. Kada sam počinjala, jedan pokret sam učila dva meseca, a sada ga možete naučiti za jedan čas – kaže Popov.


Istorija ovog plesa, po rečima naše, dolazi sa različitih strana.

- Tragovi se mogu naći u drevnoj Mesopotamiji, u hramovima gde su pronađene gravure koje opisuju plesače. Mada postoje zapisi i u starom Egiptu – objašnjava Popov.

Da trbušni ples kako kaže nije samo puko mahanje kukovima, dokazuju vredni treninzi, te odlasci na seminare kako bi se upotpunilo znanje o ovoj vrsti umetnosti.

Istovremeno svako novo znanje pomaže im kod razbijanja mnogobrojnih predrasuda koje postoje u vezi sa ovom vrstom plesa.

- Zabluda je da su žene plesale sultanu ili za muškarce. To je bio jedan vid zabave, i žene su igrale jedna za drugu u haremima. Muškarcima nije bilo dozvoljeno da prisustvuju takvim vrstama zabave. Čak su i muzičari koji su svirali bili iza zida kako ih ne bi videli – priča Popov koja je instruktorka u okviru plesne škole "Ritmo latino" u sekciji orijentalnog plesa "Diva & Izida".


Predrasuda je i da u ovoj vrsti plesa žene koriste samo trbušne mišiće. Pokreti uz orijentalnu muzku su prirodni, a pokreću svaki mišić od stopala do glave. Trening ili čas se u većini slučajeva započinje zagrevanjem, zatim slede baletske vežbe za poboljšanje balansa i za jačanje nogu, vežbanje položaja tela koji se koristi prilikom plesa (položaj je veoma prirodan i pomaže osobama sa lošim držanjem i krivom kičmom), zatim slede pokreti iz orijentalnog plesa i na kraju je tu i istezanje.

- Ples pomaže da ispravite kičmu i da imate pravilno držanje. Jača svaki mišić, a najviše koristimo noge. Ukoliko se njime ranije počnete baviti, karlica se blago širi što može pomoći pri porođaju. Jača se trbušni mišić i može da ublaži menstrualne bolove. Zaravo ti blagi kružni pokreti karlice mogu pomoći kod bolnih menstruacija – kaže Jelena.Publika različito reaguje na njihove nastupe, ali je novosadska najpasivnija. Iako do sada nije nastupala u Egiptu, nada se da će sledeće godine ostvariti i tu želju.

- Plesali smo po celoj Srbiji, a Novosađani su generalno pasivna publika, ne samo za ples. Neprijatnih ponuda nije bilo, i sve zavisi od toga, kako se postavite, tako će i publika reagovati. Ne možete dozvoliti da vam na nastupu neko gura novac u grudnjak ili pojas, i ne možete se ponašati neprimereno. Tako je i u životu, ako držite do sebe nećete imati neprijatnih situacija. Naredne godine bi trebalo da putujemo u Kairo, gde se dosta ozbiljnije radi i tamo su nastupi na dosta visokom nivou – kaže Popov.

 


Njena koleginica Nevena Novaković (28), diplomirani filolog,  jedanaest godina se bavi orijentalnim plesom, a nastupa tri godine. Kao i većina njenih vršnjakinja ovom vrstom plesa počela se baviti upravo gledajući serije ali i odlaskom na more u Tursku i Egipat.

 - Živela sam u Subotici, gde nije bilo toliko škola orijentalnog plesa. Kada sam došla u Novi Sad uspela sam da pronađem to što me je zanimalo. Poslednje tri godine se ozbiljnije bavim plesom – kaže Nevena.


Po njenim rečima kako u plesu nema trčanja i skakanja koje opterećuju zglobove, žene svih generacija mogu time da se bave. Ono što takođe čini bogatijim su rekviziti koji se koriste kao što su sablje, svećnjaci, veo i tako dalje.

- Za svaki rekvizit postoji poseban način rada. Kostimi koji prate ples mogu da se naruče u Egiptu, ali mogu da se šiju i po meri. Postoje dvodelni i jednodelni kostimi, a sve u zavisnosti od vrste plesa koji izvodimo – kaže Novaković.Kako kaže naša sagovornica, igra takođe utiče i na samopouzdanje žena, jer one postaju zadovoljnije svojim telom i samim tim su srećnije. Dodaje da novac koje devojke zarade na nastupima ulažu u odlaske na seminare i nove kostime.

Nastup orijentalnih plesačica moguće je videti svakog vikenda u kafeu "Horus" u Novom Sadu. 

Orijentalni – trbušni ples, predstavljen je prvi put zapadnom svetu 1890-ih godina. Tada su plesačice imale drugačije kostime nego danas. Moderni kostimi su se pojavili kasnije. Danas je ovaj ples podignut na viši nivo zahvaljujući plesačicama širom sveta.


Tekst:
Slađana Aničić
Foto: Aleksandar Jovanović

Oceni vest:
11
4

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

RHMZ gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević isključenja struje Isključenje struje isključenje vode novosadska policija Vreme u Novom Sadu horoskop raspored sahrana novi sad crna hronika mup novi sad betanija bez vode novosađani novosadsko porodilište klinika za ginekologiju i akušerstvo horoskopski znaci raspored sahrana i ispraćaja Republički hidrometeorološki zavod bebe Elektrodistribucija Novi Sad sahrane novi sad servisne informacije novi sad elektrovojvodina novorođenčad JKP Vodovod i kanalizacija jkp lisje sremski karlovci dnevni horoskop servisne informacije