Osam porodilja ostalo bez posla: "Snađite se same!"

Osam porodilja ostalo bez posla: "Snađite se same!"

Ministarstvo privrede i Agencija za vođenje sporova u postupku privatizacije ostavili su osam porodilja bez posla nakon gašenja Agencije za privatizaciju.

Umesto da ih negde rasporede dok im ne istekne porodiljsko odsustvo, oni su im poručili da pokušaju same da nađu posao.

Kako je ispričala jedna od porodilja, koja je u Agenciji za privatizaciju radila 12 godina i bila stalno zaposlena, nadležni su im nakon otkaza savetovali da se same snađu.

Prema zakonu, nažalost, porodilje u ovakvim slučajevima mogu ostati bez posla.

- Prema Zakonu o radu, trudnice i porodilje su zaštićene od prestanka radnog odnosa do isteka trajanja porodiljskog odsustva sa rada radi nege deteta i posebne nege deteta, osim kada radni odnos prestane po sili zakona, naveli su u Ministarstvu rada.

- Moja beba od dva meseca je sada na veštačkoj ishrani jer sam od stresa ostala bez mleka. Nisam mogla ni da zamislim da će me usred porodiljskog ostaviti bez posla. I još kada pozivamo Ministarstvo i Agenciju da se raspitamo ima li nade da nas negde rasporede, oni nam poručuju da ne talasamo i da pokušamo same da nađemo neki posao. Pa kako ja sa malom bebom da tražim posao?! Ko će da me zaposli da bih sedela na porodiljskom, pita se mlada majka.

Agencija za privatizaciju ugašena je 31. januara ove godine. Zaposleni koji nisu raspoređeni na drugi posao u novoosnovanoj agenciji ili Ministarstvu privrede, dobili su rešenja o prestanku radnog odnosa 1. februara, dok su porodilje na rešenje svog statusa čekale do 18. februara. Tada su im i saopštili da za njih osam od 12 nema mesta.

- Četiri porodilje su rasporedili u Ministarstvo privrede, a nama su 20. februara uručena rešenja o otkazu i rešenje o prekidu porodiljskog odsustva, napominje sagovornica. Kako kaže, narednih dana čeka je prijavljivanje u Nacionalnu službu za zapošljavanje kako bi makar imala overenu zdravstvenu knjižicu, koja je neophodna i njoj i bebi. Ona ističe da bi sve porodilje prihvatile bilo kakvo zaposlenje da im je bilo ponuđeno, ali da su im u Ministarstvu poručili da nemaju finansijskih sredstava da ih negde zaposle.

U Ministarstvu privrede tvrde da je svim radnicama Agencije za privatizaciju koje su koristile porodiljsko ponuđeno da rade na određeno vreme, u Ministarstvu privrede, Razvojnoj agenciji Srbije i Agenciji za zastupanje u poslovima privatizacije, s tim da bi u Agenciji imale prekid radnog staža od dvadesetak dana, jer je Agencija još u formiranju.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Marija

  pre 1576 dana i 2 sata

  Veoma mi je žao trudnica, ovako nešto je zaista stresno. ...Ipak, mislim da u toj Agenciji za pirvatizaciju nisu ništa ni radili, koliko znam prema priči jednog poznanika koji je tamo radio..kafe, izlaženja u toku radnog vremena...

  Oceni komentar:
  0
  1
 • marija

  pre 1575 dana i 23 sata

  Nista novo..kod privatnika je tako, i meni se to isto desilo pre 5 godina. i kome da kazem sta? Napisala sam na Ogledalo firme komentar u toj firmi u kojoj su mi dali otkaz jer sam uzela trudnicko.. malo sam ih napljuvala ali dobro zasluzeno

  Oceni komentar:
  0
  1