Osmaci završili test iz maternjeg jezika, proverite i vi svoje znanje!

Osmaci završili test iz maternjeg jezika, proverite i vi svoje znanje!

Završni ispit za osnovce, mala matura, počeo je danas i trajaće do srede u školama u Srbiji. Prvi test polagao se iz srpskog, a mi vam prenosimo neka od pitanja.

Mali maturanti danas su obavili test iz srpskog (ili maternjeg jezika), a sutra će rešavati zadatke iz matematike, dok će u sredu raditi kombinovani test koji podrazumeva zadatke iz fizike, biologije, hemije, istorije i geografije.

Testove su rešavali od 9 do 11 časova, a ubrzo potom na internetu su se pojavila ispitna pitanja s kojima đaci sa gradivom "još svežim u glavi" ne bi trebalo da imaju mnogo problema ali za prosečnog čitaoci nisu baš rešivi "od prve".

Tako se, recimo, tražilo da se reše sledeći zadaci:

Zadatak br. 4

Koju službu (funkciju) ima podvučena sintagma u sledećoj rečenici?

Mladi mogu da sagrade veći, bolji i lepši svet.

a) gramatički subjekt

b) pravi objekat

v) atribut

g) logički subjekt


Zadatak br. 10


Zaokruži slovo ispred imena one ličnosti na koju se odnosi navedeni deo biografije:

Živeo je krajem XVIII i početkom XIX veka. Prvi je pojednostavio dotadašnju srpsku azbuku. Bio je poznat i kao teolog, pesnik i prevodilac. Godine 1810. je objavio delo "Salo debeloga jera libo azbukoprotres".

a) Vuk Stefanović Karadžić

b) Đuro Daničić

v) Dositej Obradović

g) Sava Mrkalj

NA SVAKOM TESTU PO 20 ZADATAKA

Prema podacima Ministarstva prosvete, osmi razred je završilo 69.388 učenika, ali će na malu maturu osim njih izaći i 215 učenika koji su osnovnu školu završili od 2010. do 2018. godine.

U srednjim školama u Srbiji slobodnih mesta ima za 76.239 učenika, što znači da će svi moći da se upišu, ali od uspeha na završnom ispitu i u osnovnoj školi zavisi da li će upisati željenu školu.

Uspeh na završnom ispitu nosi maksimalno 40 bodova, dok uspeh iz škole nosi 60 bodova.

Na sva tri testa đaci će rešavati po 20 zadataka. Svako pitanje nosi po jedan bod. Bodovi iz srpskog i matematike množe se sa koeficijentom od 0,65, tako da đaci iz srpskog mogu maksimalno da osvoje 13 bodova i iz matematike isto toliko.

Bodovi sa kombinovanog testa množe se sa koeficijentom od 0,7, tako da učenici maksimalno mogu da osvoje 14 bodova.

Za upis u četvorogodišnju srednju školu i gimnaziju, potrebno je da učenik ima najmanje 50 bodova.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

dnevni horoskop sremska kamenica servisne informacije JKP Vodovod i kanalizacija astrologija raspored sahrana i ispraćaja jkp lisje servisne informacije novi sad zodijak gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević isključenja struje horoskop uhapšen diler obeležavanje novosadske racije zdravlje sahrane novi sad Spens elektrovojvodina betanija saveti isključenja isključenje vode izmena trase autobusa klinika za ginekologiju i akušerstvo bebe raspored sahrana novi sad novorođenčad Novosadska racija novosadsko porodilište bez vode