Osmi mart: Ukidanje diskriminacije u teoriji i praksi

Osmi mart: Ukidanje diskriminacije u teoriji i praksi

Širom sveta 8. marta obeležava se Međunarodni dan žena, u znak sećanja na demonstracije američkih radnica u Čikagu 1909. godine i marš više od 15.000 žena u Njujorku koje su tražile kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa.

U Srbiji će se, povodom tog praznika, organizovati konferencije, debate i ulične akcije.

Dan žena ustanovljen je na Drugoj međunarodnoj konferenciji žena socijalista, 8. marta 1910. godine u Kopenhagenu, na inicijativu Nemice Klare Cetkin, tadašnje liderke ženskog radničkog pokreta.

Dan žena prvi put je obeležen 1911. godine u Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj i Danskoj, kada je više od milion žena i muškaraca prisustvovalo skupovima na kojima je zahtevano da žene glasaju na izborima, da im se omogući da zauzimaju javne položaje, da imaju pravo na rad i stručno obrazovanje.


Demonstracije radnica održavale su se u skoro svim većim evropskim gradovima svake godine do 1915. i širenja Prvog svetskog rata. Glavni zahtev bio je da evropske zemlje konačno uvedu univerzalno pravo glasa.

Ideja praznika je poziv svima da daju svoj doprinos ukidanju diskriminacije žena u teoriji i praksi, ali i apel vlastima da politika koja se vodi bude u skladu sa potrebama žena.

U Srbiji se Dan žena obeležava od 1914. godine, a Ujedinjene nacije su 8. mart zvanično proglasile Međunarodnim danom žena 1975. godine.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

betanija gradsko groblje klinika za ginekologiju i akušerstvo novosadsko porodilište vremenska prognoza novi sad novosađani bebe sahrane bez vode Vreme u Novom Sadu NATO bombardovanje Radio televizija vojvodine elektrovojvodina isključenje vode isključenja struje Spens jkp zoohigijena i veterina servisne informacije novi sad Republički hidrometeorološki zavod Elektrodistribucija Novi Sad Petrovaradin raspored sahrana novi sad JGSP "Novi Sad" jkp lisje Novosadski polumaraton bez struje novorođenčad vremenska prognoza novi sad Isključenje struje