Osmi mart: Ukidanje diskriminacije u teoriji i praksi

Osmi mart: Ukidanje diskriminacije u teoriji i praksi

Širom sveta 8. marta obeležava se Međunarodni dan žena, u znak sećanja na demonstracije američkih radnica u Čikagu 1909. godine i marš više od 15.000 žena u Njujorku koje su tražile kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa.

U Srbiji će se, povodom tog praznika, organizovati konferencije, debate i ulične akcije.

Dan žena ustanovljen je na Drugoj međunarodnoj konferenciji žena socijalista, 8. marta 1910. godine u Kopenhagenu, na inicijativu Nemice Klare Cetkin, tadašnje liderke ženskog radničkog pokreta.

Dan žena prvi put je obeležen 1911. godine u Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj i Danskoj, kada je više od milion žena i muškaraca prisustvovalo skupovima na kojima je zahtevano da žene glasaju na izborima, da im se omogući da zauzimaju javne položaje, da imaju pravo na rad i stručno obrazovanje.


Demonstracije radnica održavale su se u skoro svim većim evropskim gradovima svake godine do 1915. i širenja Prvog svetskog rata. Glavni zahtev bio je da evropske zemlje konačno uvedu univerzalno pravo glasa.

Ideja praznika je poziv svima da daju svoj doprinos ukidanju diskriminacije žena u teoriji i praksi, ali i apel vlastima da politika koja se vodi bude u skladu sa potrebama žena.

U Srbiji se Dan žena obeležava od 1914. godine, a Ujedinjene nacije su 8. mart zvanično proglasile Međunarodnim danom žena 1975. godine.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

bez vode Republički hidrometeorološki zavod tajne horoskopa klinika za ginekologiju i akušerstvo istraživanje prognoza vremena horoskopski znaci bebe Vreme u Novom Sadu novosadska policija gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević betanija jkp novosadska toplana vojvodina ns seme bez struje Isključenje struje Spens elektrovojvodina horoskop vremenska prognoza novi sad novosadsko porodilište JKP Vodovod i kanalizacija novosađani Elektrodistribucija Novi Sad novi sad isključenja struje novorođenčad zdravlje servisne informacije novi sad isključenje vode