Osmi novosadski protest "1 od 5 miliona" u celosti će biti posvećen borbi za ženska prava

Osmi novosadski protest "1 od 5 miliona" u celosti će biti posvećen borbi za ženska prava

Novi protest u Novom Sadu održava se u petak 8. marta, na platou ispred Srpskog narodnog pozorišta, sa početkom u 18 časova.

Iz inicijative "1 od 5 miliona" navode da, pošto ovaj put okupljanje "pada" na međunarodni Dan žena, ono će u potpunosti biti posvećeno borbi za prava i ravnopravnost svih žena u našem društvu. U skladu s tim, glavni moto i poruka ovonedeljnog skupa će biti: "Za sve nas!", a na Pozorišnom trgu će govoriti poslanica u Narodnoj skupštini dr Aleksandra Jerkov, studentkinja Filozofskog fakulteta Saška Radujkov, analitičarka Dragana Trifković i Ivana Tanasijević iz Inicijative "Mame su zakon".

Učesnicima protesta biće podeljene razglednice sa porukama žena koje su se suočile sa različitim oblicima diskriminacije. Organizatori  su na zvaničnim stranicama "1 od 5miliona Novi Sad" na Fejsbuku, Tviteru i Instagramu već pozvali žene da ostave poruku u kojoj će posvedočiti kako su se i kada suočile sa kršenjem svojih radnih, ljudskih i svih drugih prava, a razglednice sa njihovim svedočenjima biće poslate potpredsednici Vlade Srbije Zorani Mihajlović. Ministarka Mihajlović u Vladi Srbije rukovodi Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost, a iz inicijative "Jedan od pet miliona" smatraju da ona i njene partijske kolege borbu za zaštitu žena isključivo vode u svom političkom interesu i u slučaju kada su ugrožene njihove članice ili saradnice.

- Već je bezbroj puta potvrđeno kako niko od njih niti reaguje niti pokazuje empatiju sa ženama koje nisu iz vlasti i uz vlast, a koje svakodnevno trpe različite oblike nasilja i diskriminacije. To pogotovo važi za slučajeve u kojim su žene žrtve upravo nasilnika iz vlasti – kažu organizatori okupljanja.

Posle skupa na Pozorišnom trgu, učesnici protesta će krenuti u uobičajnu šetnju gradskim ulicama, ali sa novom trasom. Kolona će se kretati duž Jevrejske i Futoške ulice, a zatim će skrenuti u Ulicu braće Ribnikara i preko ulica na Grbavici i Limanu stići do tržnog centra "Promenada", gde se šetnja i završava.

Organizatori kažu i da traže način da snimak ovonedeljne šetnje, s najdužom maršutom, do sad dostave ministru odbrane Aleksandru Vulinu kao, kako šaljivo navode, "pomoćno nastavno sredstvo za vežbu usiljenog marša koju i on mora da prođe na tek započetoj predvojničkoj obuci".

Protestnom skupu "1 od 5 miliona" u Novom Sadu i ovog petka će se pridružiti novosadski studenti. Oni se i ovaj put okupljaju ispred fontane kod studentskog doma "Slobodan Bajić" u 17 časova, a obratiće im se studentkinja Akademije umetnosti Tea Vukadin.

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan