Osniva se Gradski centar za unapređenje reproduktivnog zdravlja

Osniva se Gradski centar za unapređenje reproduktivnog zdravlja

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević potpisao je danas ugovor o dodeli bespovratnih sredstva za sufinansiranje osnivanja Gradskog centra za unapređenje reproduktivnog zdravlja.

Reč je o sredstvima koja se dodeljuju putem Javnog poziva za dodelu bespovratnih sredstava lokalnim samoupravama za sufinansiranje mera populacione politike za 2019. godinu, koji je raspisao Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku.

- Najviše nas raduje kada čujemo da se rađa više beba i kada vidimo da stižu novi klinci. Najveći i najlepši izazov je kada se borimo za više mesta u vrtićima i školama. U prva tri meseca ove godine u Novom Sadu rođeno je 1610 beba, i to je za 70 dece više nego prošle godine. Zahvaljujući podršci Ministarstva, objedinićemo sve službe koje godinama funkcionišu u našem gradu i formirati Centar za unapređenje reproduktivnog zdravlja... – naglasio je gradonačelnik Miloš Vučević.

Ukupna vrednost projekta osnivanja Gradskog centra za unapređenje reproduktivnog zdravlja iznosi 26.125.150 dinara. Novom Sadu je putem Javnog poziva dodeljeno 22.206.377 dinara, a Grad učestvuje sa 3.918.772 dinara. Projekat podrazumeva adaptaciju i renoviranje objekta u centru Novog Sada, u Almaškoj ulici br. 4, u okviru kojeg će delovati sledeće službe: savetovalište za mlade, škola za trudnice, patronažne sestre i savetovalište za dojenje. Odobrena sredstva biće iskorišćena i za opremanje ginekološke ordinacije, sala za edukacije kao i za nabavku dva automobila, ali i za finansiranje početnog funkcionisanja škole roditeljstva i savetovališta za bake i deke.

 

 

Kako je rekla ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku prof. dr Slavica Đukić Dejanović, za 85 jedinica lokalne samouprave opredeljeno je 650 miliona dinara.

- Sredstva će pre svega biti iskorišćena za ulaganje u predškolske ustanove. Zbog ove investicije biće 2000 mesta više u vrtićima u ovoj godini. Pored toga, mladi ljudi će biti motivisaniji da ostanu u svojim sredinama jer će sredstva biti opredeljena i za rešavanje njihovog stambenog pitanja, odnosno započinjanja poslova – istakla je Đukić Dejanović napominjući da je lepeza mera lokalnih samouprava koje će biti finansirane veoma raznolika.

 

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Novosađan

  pre 130 dana i 3 sata

  A gde će se parkirati u Almaškoj 4. Mislite i o tome, pogotovo ako se probije Dositejeva prema Almaškoj. Tu je i sad problem parkiranje, a šta će biti povedite računa.

  Oceni komentar:
  0
  1
gradsko groblje isključenja struje novosadsko porodilište havarija na vodovodu sahrane servisne informacije dunav EPS bez vode Miloš Vučević RHMZ raspored sahrana novi sad elektrovojvodina bez struje raspored sahrana i ispraćaja horoskop telep vremenska prognoza novi sad jkp novosadska toplana jkp lisje betanija matična knjiga rođenih servisne informacije novi sad almaško groblje porodilište horoskopski znaci novorođenčad gradonačelnik Miloš Vučević radosne vesti bebe