Osniva se Matica srpska u Beču

Osniva se Matica srpska u Beču

Matica srpska i Savez Srba u Austriji dogovorili su osnivanje Matice srpske u Beču, rekao je danas Tanjugu predsednik Saveza Srba u Austriji Zoran Aleksić.

Na temelju potpisane Deklaracije o saradnji srpskih organizacija podunavskih zemalja u okviru konferencije u Bratisalavi sredinom septembra došlo je do prvih razgovora na temu širenja programa i ideja Matice srpske u dijaspori, precizirao je Zoran Aleksić.

- Matica srpska kao najstarija i najuglednija institucija kulture srpskog naroda osniva društva svojih članova, koja su trenutno aktivna u nekoliko gradova Srbije, kao i u Crnoj Gori i Republici Srpskoj. Samim tim, pojavila se potreba da se takvo društvo osnuje i u dijaspori, pri čemu Beč ima posebnu težinu zbog istorijskih, ali i aktuelnih okolnosti u pogledu broja naših ljudi koji u njemu i širom Austrije, žive, rekao je Zoran Aleksić.

Na tu temu su predstavnik Matice srpske dr Nebojša Kuzmanović i Aleksić razmotrili mogućnost konkretne saradnje i implementacije. Prvo je usledila poseta Kuzmanovića Beču, gde je sagledana infrastruktura i razmotren način buduće komunikacije i razmene sa sličnim organizacijama u Austriji.

Već sredinom februara održan je sastanak u Novom Sadu na temu stvaranja uslova za osnivanje prvog društva članova Matice srpske u Austriji, odnosno dijaspori.

Na sastanku sa rukovodstvom pokazana je obostrana zainteresovanost i definisan put kojim treba ići, što je Upravni odbor Matice i zvanično podržao.

U prošlu subotu, na 128. redovnoj Izbornoj skupštini ove organizacije, u prisustvu 297 delegata i uz blagoslov vladike bačkog Irineja, izabrano je novo rukovodstvo sa predsednikom prof. dr Draganom Stanićem na čelu i definisani ciljevi Matice u budućem periodu.

Jedna od tačaka dnevnog reda bila je i tema stvaranja društva u Austriji, povodom čega su Kuzmanović i Aleksić izneli argumente ispred delegata.

Uz punu podršku, Aleksić je preuzeo obavezu da Statut organizacije prilagodi Zakonu Republike Austrije i stvori uslove za zvanično registrovanje Društva članova Matice srpske.

Sedište će biti u Beču, a u svakom glavnom gradu austrijskih pokrajina biće oformljena sekcija koja bi sprovodila plan širenja srpskog jezika, književnosti i kulture na višem nivou.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

JGSP "Novi Sad" servisne informacije novi sad servisne informacije promenada jkp lisje JKP Vodovod i kanalizacija bez vode novosađani klinika za ginekologiju i akušerstvo betanija matičar novi sad bez struje Isključenje struje raspored sahrana i ispraćaja novosadsko porodilište Spens KCV bebe raspored sahrana novi sad elektrovojvodina isključenja struje novorođenčad jkp novosadska toplana šoping centar promenada sahrane novi sad novosadska policija isključenje vode klinički centar vojvodine Elektrodistribucija Novi Sad Aleksandar Vučić