Osnivač Pirate Baya: Odustajem, izgubili smo bitku za internet

Osnivač Pirate Baya: Odustajem, izgubili smo bitku za internet

Pionir mreže za razmenu podataka Petar Sunde nije optimističan u vezi sa idejom o "slobodnoom internetu". Tvrdi da je bitka već izgubljena.

"Internet je danas sr***. Slomljen je. Uvek je i bio, ali danas više nego ikad", rekao je Sunde, dodavši da nije optimističan.

Postoji dobar razlog za to: u poslednjih nekoliko meseci kultura preuzimanja sadržaja sa interneta pokazuje znakove poraza.

Prošlog meseca nestao je najveći torrent pretraživač "Demonii", koji je koristilo 50 miliona ljudi.

Iako se čini da se torrenti i dalje bore, Sunde tvrdi da je situacija već rešena: "Mi smo već izgubili!"

On je 2003. godine, zajedno sa Fredrikom Neijem i Gotfridom Svartolmom, osnovao sajt The Pirate Bay. Za kratko vreme taj sajt je postao najveći i najpoznatiji sajt za razmenu datoteka.

Na veoma kontroverznom suđenju, Petar i još dvojica osnivača su 2009. godine osuđeni za "pomaganje [drugima] u kršenju autorskih prava", za šta je odležao i zatvorsku kaznu.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • goran

  pre 941 dan i 14 sati

  Od kada je ovaj članak? Datum je 16.04.2017 i u njemu govorite o zatvaranju demonii-a iz 2015 godine. Što, priznaćete nije baš 'prošlog meseca'.

  Oceni komentar:
  0
  0
dnevni horoskop isključenje vode MUP javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija isključenja struje servisne informacije novi sad novosadsko porodilište raspored sahrana novi sad Vreme u Novom Sadu novosadska policija Republički hidrometeorološki zavod horoskopski znaci betanija sahrane novi sad bez vode Isključenje struje klinika za ginekologiju i akušerstvo novorođenčad novosađani vremenska prognoza novi sad JKP Vodovod i kanalizacija bebe jkp lisje horoskop mup novi sad policija raspored sahrana i ispraćaja bez struje RHMZ matičar novi sad