Osnivač Pirate Baya: Odustajem, izgubili smo bitku za internet

Osnivač Pirate Baya: Odustajem, izgubili smo bitku za internet

Pionir mreže za razmenu podataka Petar Sunde nije optimističan u vezi sa idejom o "slobodnoom internetu". Tvrdi da je bitka već izgubljena.

"Internet je danas sr***. Slomljen je. Uvek je i bio, ali danas više nego ikad", rekao je Sunde, dodavši da nije optimističan.

Postoji dobar razlog za to: u poslednjih nekoliko meseci kultura preuzimanja sadržaja sa interneta pokazuje znakove poraza.

Prošlog meseca nestao je najveći torrent pretraživač "Demonii", koji je koristilo 50 miliona ljudi.

Iako se čini da se torrenti i dalje bore, Sunde tvrdi da je situacija već rešena: "Mi smo već izgubili!"

On je 2003. godine, zajedno sa Fredrikom Neijem i Gotfridom Svartolmom, osnovao sajt The Pirate Bay. Za kratko vreme taj sajt je postao najveći i najpoznatiji sajt za razmenu datoteka.

Na veoma kontroverznom suđenju, Petar i još dvojica osnivača su 2009. godine osuđeni za "pomaganje [drugima] u kršenju autorskih prava", za šta je odležao i zatvorsku kaznu.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • goran

  pre 698 dana i 14 sati

  Od kada je ovaj članak? Datum je 16.04.2017 i u njemu govorite o zatvaranju demonii-a iz 2015 godine. Što, priznaćete nije baš 'prošlog meseca'.

  Oceni komentar:
  0
  0
Miroslav Antić elektrovojvodina jkp čistoća bez struje milorad kapor isključenja struje Elektrodistribucija Novi Sad betanija JKP Vodovod i kanalizacija klinika za ginekologiju i akušerstvo novi sad novosadsko porodilište Mika Antić novorođenčad glaukom matičar Isključenje struje isključenje vode novosađani jkp novosadska toplana Vreme u Novom Sadu nagrada miroslav antić vremenska prognoza telep građanski protesti servisne informacije novi sad Republički hidrometeorološki zavod bebe očni pritisak Dalibor Rožić