Osnivač Pirate Baya: Odustajem, izgubili smo bitku za internet

Osnivač Pirate Baya: Odustajem, izgubili smo bitku za internet

Pionir mreže za razmenu podataka Petar Sunde nije optimističan u vezi sa idejom o "slobodnoom internetu". Tvrdi da je bitka već izgubljena.

"Internet je danas sr***. Slomljen je. Uvek je i bio, ali danas više nego ikad", rekao je Sunde, dodavši da nije optimističan.

Postoji dobar razlog za to: u poslednjih nekoliko meseci kultura preuzimanja sadržaja sa interneta pokazuje znakove poraza.

Prošlog meseca nestao je najveći torrent pretraživač "Demonii", koji je koristilo 50 miliona ljudi.

Iako se čini da se torrenti i dalje bore, Sunde tvrdi da je situacija već rešena: "Mi smo već izgubili!"

On je 2003. godine, zajedno sa Fredrikom Neijem i Gotfridom Svartolmom, osnovao sajt The Pirate Bay. Za kratko vreme taj sajt je postao najveći i najpoznatiji sajt za razmenu datoteka.

Na veoma kontroverznom suđenju, Petar i još dvojica osnivača su 2009. godine osuđeni za "pomaganje [drugima] u kršenju autorskih prava", za šta je odležao i zatvorsku kaznu.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • goran

  pre 761 dan i 16 sati

  Od kada je ovaj članak? Datum je 16.04.2017 i u njemu govorite o zatvaranju demonii-a iz 2015 godine. Što, priznaćete nije baš 'prošlog meseca'.

  Oceni komentar:
  0
  0
gradsko groblje novorođenčad RHMZ JKP Vodovod i kanalizacija plato spensa bez struje javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija Republički hidrometeorološki zavod elektrovojvodina novosađani betanija horoskop jkp novosadska toplana novosadsko porodilište vremenska prognoza novi sad klinika za ginekologiju i akušerstvo bez vode Spens servisne informacije maturanti Elektrodistribucija Novi Sad bebe isključenje vode Isključenje struje Novo naselje raspored sahrana novi sad isključenja struje servisne informacije novi sad sahrane Vreme u Novom Sadu