Osude napada na hrvatske glumce stigle iz više novosadskih udruženja i stranaka

Osude napada na hrvatske glumce stigle iz više novosadskih udruženja i stranaka

Nakon što je objavljeno da su dvojica glumaca zagrebačkog Teatra ITD (&TD) napadnuta u Nikolajevskoj porti u noći između ponedeljka i utorka, na našu mejl adresu stigle su reakcije nekoliko udruženja i političkih stranaka.

Sinoć napadnuti zagrebački glumci u centru Novog Sada


Pokret za preokret: Komšije iz Hrvatske kao i građani drugih zemalja će uvek biti dobrodošli u naš grad 

Gradski odbor Pokreta za preokret Novi Sad najoštrije je osudio "nasilnički i sramni napad" na članove "Teatra ITD" iz Zagreba. Oni ističu da su navodi da je povod napada njihova nacionalna pripadnost dodatno uznemiravajući. Pokret za preokret traži od nadležnih organa da hitno reaguju i pronađu počinioce, a napadnutim državljanima Republike Hrvatske žele brz oporavak..  

– Da Novi Sad više nije bezbedan grad kao što je nekad bio ima, nažalost, sve više pokazatelja. Ovaj grad koji je uvek važio za miran, tolerantan i multikulturalan grad, zbog ovakvih postupaka pojedinaca, postaje sve manje ono što je nekad bio. Gradski odbor Pokreta za preokret Novi Sad zna da većina građana Novog Sada osuđuje ovakav nasilnički čin. Naše komšije iz Hrvatske kao i građani drugih zemalja će uvek biti dobrodošli u naš grad zaključuje se u saopštenju GO Pokreta za preokret Novi Sad.


SSP: ​Da se "panker" izvini gostima iz Hrvatske, a i Novosađanima 

Danijela Grujić iz Gradskog odbora Stranke slobode i pravde Novi Sad (GrO SSP) smatra da bi ovaj incident mogao bi da se "provuče" ispod radara javnosti, kao "uobičajeno nasilje u Evropskoj prestonici kulture", da prebijanju nije prethodilo pitanje da li dolaze iz Hrvatske.

Iako su poslednjih trideset godina nacionalizam, šovinizam i nasilje, tolerisani, pa čak i podsticani iz samog vrha vlasti, ovakvi izgredi nisu zapamćeni u multikulturnoj prestonici multietničke Vojvodine. To sve govori da nacionalistički narativ, koji se decenijama servira sa nacionalnih frekvencija kao državna politika, razjeda društvo i preti da Novi Sad pretvori u radikalski brlog iz devedesetih, kada su komšije s "pogrešnim" imenom posmatrani preko nišana  navodi se u saopštenju GrO SSP-a podseća da je naš grad, uprkos svim izazovima, oduvek bio i ostao etalon multietničnosti i tolerancije.

Oni osuđuju "sramno ponašanje ekstremnih desničara, koji su osetili potrebu da 'legitimišu' goste Novog Sada" i zatražili su od nadležnih da hitno reaguju.

Od gradonačelnika Milana Đurića zahtevamo da se odmah oglasi i osudi sve one koji su izazvali incident. Takođe, tražimo da se gradonačelnik izvini gostima Novog Sada, ali i Novosađanima, svim pripadnicima svih 26 vojvođanskih naroda i narodnosti, koji se nakon ovih događaja sigurno nisu osećali bezbedno u rođenom gradu – naglašava SSP. 


Novosadske NVO: Naprednjaci od Novog Sada napravili nacionalistički bastion mržnje i zla 

Novi Sad dugo već, više od tri decenije, nije miran i pitom grad kao što je nekada bio, ali je, nažalost, danas postao pravi nacionalistički bastion u kojem se gaji i nagrađuje mržnja, pohlepa i zlo. Vladavina "najgorih protuva", kako je vlast SNS-a nazivao naš veliki sugrađanin Đorđe Balašević, dovela je do toga da je postalo sasvim normalno da se na ulicama glavnog grada Vojvodine, koji se nekada ponosio svojom multinacionalnošću, pretuku glumci iz Zagreba samo zato što su pričali na hrvatskom jeziku. Hoćemo da verujemo da će policija pronaći nasilnike, i da će oni pred sudom biti adekvatno sankcionisani, ali – čak i ako se to desi – stvari se neće promeniti, jer naprednjačka politika živi od eskalacije mržnje, nacionalizma, zla, korupcije i kriminala, a generacije koje dolaze u dobroj meri ove antivrednosti doživljaju kao jedini način života i postojanja – upozoravaju Vojvođanski kulturni klub "Vasa Stajić", Savez antifašista Vojvodine, Centar za interkulturnu komunikaciju, Zelena mreža Vojvodine i Centar za održive zajednice.

Oni su napadnutim hrvatskim glumcima poželeli brz oporavak i uputili im izvinjenje u ime onih Novosađana i Vojvođana koji su zgroženi ovim nasiljem.

Cinično je da se ovo sve dešava dok je Novi Sad tzv. Evropska prestonica kulture; uzgred, novosadska Evropska prestonica kulture je bila i ostala samo mimikrija, mehanizam za besprimerno bogaćenje pojedinaca, od kojih naš grad – za razliku od drugih gradova koji su nosili ovu titulu – neće imati ništa! – ističu gorepomenute NVO.

Oceni vest:
11
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Dragan

  pre 428 dana i 21 sat

  Glavni kabadahija i pozivac na ovo sti se dogodilo je bivsi gradonacelnik Vucevic...radikal*** cenzurisano ***

  Oceni komentar:
  1
  2
 • Brahler iz Overgraund Tresa

  pre 428 dana i 53 minuta

  To je nastavak kuvanja oko fuce. Tabloidne domacice su naprzile jangstere na slucaj Tompsonijade slavlja sahovnicara zbog trecaka, pa su ovi krenuli da otkidaju nevine purgere iz zista. Cist kolateral, bez plana i programa...

  Oceni komentar:
  0
  1