Osveštan krst u crkvi Svetog apostola i jevanđeliste Luke u Begeču

Osveštan krst u crkvi Svetog apostola i jevanđeliste Luke u Begeču

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je činu osveštavanja krsta u crkvi Svetog apostola i jevanđeliste Luke u prigradskom naselju Begeč. Taj sveti hram je izgrađen 1838. godine u barokno-klasicističkom stilu, a zvonik od tvrdog materijala 1875.

Prva obnova koja se pominje u spisima bila je pred Drugi svetski rat, a posle poplave Begeča 1965. godine vršena je značajna obnova hrama i postavljen novi krst, jer se stari krst od dotrajalosti i od zemljotresa u Banja Luci, koji se osetio i u Begeču, srušio. Ove godine je ponovo je skinut krst sa tornja i načinjen je novi sa pozlatom koja je večeras stavljena. Zadnja obnova fasade bila je 1983. godine, a sadašnju obnovu koja je u toku, pomogli su priložnici sa pet miliona dinara, dok će Grad takođe učestvovati sa značajnim sredstvima za završetak tih radova i za radove na fasadi.

- Zahvaljujući pre svega meštanima Begeča, započeta je obnova hrama starog 180 godina, a to je jedan od najstarijih hramova Srpske pravoslavne crkve, odnosno Eparhije Bačke, i to na teritoriji Grada Novog Sada. Pored meštana priložnika i Grad je učestvovao u obnovi fasade sa oko 15 miliona dinara i očekujem da ćemo do kraja godine imati crkvu u Begeču u novom ruhu i punom sjaju, kao jedan snažan duhovni bastion Begečana – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Nakon čina osveštenja krsta, u prisustvu brojnih meštana, najzaslužniji pojedinci za obnovu hrama, dobili su gramate u znak zahvalnosti.

Gradonačelnik je tom prilikom istakao i da će iz gradskog budžeta biti izdvojen novac za izgradnju prečistača otpadnih voda u Begeču, a da će njegova izgradnja početi već do kraja ove godine, čime će se steći uslovi da Begečani dobiju kanalizaciju. Sledeći potez gradske administracije biće da gradski vodovod preuzme lokalni vodovod Begeča, koji je pod trenutnim upravljanjem Mesne zajednice, a gradonačelnik je istakao i da traju radovi na putu između Begeča i Futoga koje sprovode „Putevi Srbije“, što poboljšava saobraćajnu komunikaciju Begečana sa gradom.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan