OSVRT NA PROŠLU NEDELJU: Čuvaj mi, Bože, Novi Sad

OSVRT NA PROŠLU NEDELJU: Čuvaj mi, Bože, Novi Sad

Novosadske slike i prilike u proteklih sedam dana.

Bogata sedmica je za nama. Bila je šarolika kao vojvođanska trpeza, od šunke do kitnikeza ili bolje rečeno Per aspera ad astra. Tako je bilo i s vremenom. U sedam dana smo imali sve. Nemilosrdni vetar, željno Sunce, slabi sneg, prolećnu temperaturu, dosadnu kišu i opet živu u minusu. Nekad smo bili umereno kontinentalna klima, a danas je sve, samo ne umerena.

Krenimo u hronološki osvrt s tržnim centrima, kojih ako se ne varam, imamo tri i svi su završili u novinskim stubcima. Otvoren 2007. godine kao do tada neviđeno potrošačko čudo, Merkator centar je stigao do prodaje. Ako je za utehu komšijama, hipermarket će nastaviti da radi i posle prodaje tržnog centra. Navike i komfor su deo identiteta svakog od nas. Sijao je Merkator neko vreme, ali je izgleda sagoreo u prevelikoj ponudi ili ga je stigla sudbina s otvaranja kad je uspeo da izmeni urbanistički plan i umesto 100 parking mesta dobije garažu za znatno više limenih ljubimaca.

 Za to vreme preko puta, smeška se najveći šoping mol u zemlji. Najavljen kao nova zvezda na novosadskom nebu, od samog starta Promenadu prati neka loša karma i sumnjive rabote. Otud se pojavila zebnja da ta zvezda ne postane izmišljena svemirska stanica i galaktičko superoružje koje se pojavljuje u “Ratovima zvezda”. Objaviše mediji da izvođač radova “novog simbola grada” duguje firmama iz Srbije oko dva miliona evra za smeštaj radnika, hranu, materijal, radove…Džaba onih najavljenih novih 1.500 radnih mesta kad će da ugase nekoliko preduzeća koja su revnosno ispunila svoje obaveze. Znači, radiš savesno, isplaćuješ radnike, izmiruješ porez državi, onda “dođe neko treći” i odjednom sve što si decenijama stvarao, preti da nestane kao pepeo na vetru. Logično je da ih zaštiti država i pravosudni sistem, tako je u civilizovanom svetu. Jesmo li mi deo tog sveta?

 

U međuvremenu BIG se pohvalio da je zabeležena 100.000.000 poseta. Međutim, vest je hipnotisana gomila dece koja je napravila haos, histerično rušeći sve pred sobom, u nadi da će se slikati s jutjuberom. Svi su preživeli, ali ovako nešto ni penzioneri nisu pravili na otvaranju Linde. Gde su nestali sportisti kao uzori? Umesto njih, deca su poludela za momkom koji gledanost pravi ponašanjem i rečnikom iz rialiti programa. To je naša stvarnost i možemo da kukamo koliko hoćemo. Sad potomcima kupute najnoviji model mobilnog, umesto knjige. Jesu li pročitali nešto tokom raspusta? Strip, barem.

 

 

Pored tržnih centara, uskoro ćemo imati i mnoštvo trafika. Kiosci kao da padaju s neba, svako jutro osvane novi i to na mestima koja baš i nemaju neku logiku. Profit, ispred brige o gradu. Uvek tako bilo, a ovo je bar treći put za 20 godina, da se trafike iznova razbacaju po Novom Sadu. Novosađani s Klise malo će da pričekaju na upoznavanje s trafikama jer Sentandrejski most je i dalje zatvoren. Godinu dana će trajati rekonstrukcija, ali zato se radi projekat za novi preko Dunava. Ako 365 dana treba za “opravku” koliko li treba za novu ćupriju.

 

 

E, da katastar i dalje ne radi, ali ne brinite stići će vam kazna što niste sredili neke papire. I park između Novog naselja i Detelinare će da pričeka, a taman sam se obradovao da će se nešto lepo uraditi ođe.

Imali smo i protest “1 od 5 miliona” čime se Novi Sad priključio drugim gradovima i građanima koji žele život bez bede, represije i medijskog mraka. Kako su najavili organizatori, protestna priča će se nastaviti svakog petka. Očekuje li nas praško proleće?

 

Naš sugrađanin Đorđe Balašević je održao tradicionalni koncert na Bogojavljanje. Žurka je potrajala tri sata, a Novi Sad je dobio i novu pesmu. Neke stvari ne treba menjati. Inače, uoči koncerta pojavio se bilbord na kojem hrvatski novinar Aleksandar Stanković poziva Đoleta da gostuje u njegovoj emisiji. Originalno.

 

 

Treba znati da u varoši imate Novosadsko pozorište koje ovih dana proslavlja 45 godina postojanja.

Omladino, slušaj ovamo! “KULtura kroz Novi Sad” je projekat koji realizuju Galerija Matice srpske, Pozorište mladih i Arhiv Vojvodine, kako bi se mladi od 14 do 18 godina ukjučili u promovisanje kulturne ponude Novog Sada. Bravo!.
Prijavi se do 23. januara, ovde. Nemoj posle nismo znali.

Oceni vest:
21
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan