OSVRT NA PROŠLU NEDELJU: Deca nam šampioni znanja, a nemaju udžbenike

OSVRT NA PROŠLU NEDELJU: Deca nam šampioni znanja, a nemaju udžbenike

Novosadske slike i prilike u proteklih sedam dana.

Sedmica za nama bila je blaga u odnosu na bljuvotine koje smo navikli da nas zapljuskuju iz dana u dan. Da li su se zvezde tako složile ili je to samo neuobičajena pauza u govoru i delanju onih koji o svemu odlučuju? Međutim, da ne bude baš sve idealno i da se Novi Sad zadrži pri vrhu liste crne hronike, pobrinuli su se Futožani. I to oni mladi koji su naša budućnost. Kakva će ona biti, to samo možemo da nagađamo. Bila je čuvena Kupusijada, igralo se, veselilo, jelo i pilo. Kad je spuštena zavesa na plejadu glavica kupusa, raja se sjatila u kafane, kako i dolikuje tradiciji. I tako se odigrala masovna tuča u jednom ugostiteljskom objektu. Prema rečima očevidaca, makljanje je dobilo tolike razmere da su ljudi u stampedu bežali iz restorana, a neki su spas od batina tražili iskačući kroz prozor. Petorica mladića su povređena, svi starosti ispod 25 godina. Uzdravlje.

Da nije sva omladina sklona nasilju, iz godine u godinu potvrđuje projekat  "Učim + Znam = Vredim" koji realizuje Udruženje za promociju društvene odgovornosti. Zanimljiva ta sintagma "društvena odgovornost". U Novom Sadu je istaknuto 40 bilborda s licima 280 đaka, što je najveći broj učenica i učenika promovisanih u okviru projekta od njegovog početka 2015. godine. Najviše priznanja stiglo je iz oblasti programiranja i računarstva, mnogo nagrada takođe su doneli učenici muzičkih škola, a novosadski đaci bili su uspešni i u takmičenjima iz fizike i srpskog jezika i jezičke kulture. Možemo samo da se divimo ovim đacima. Moj naklon do poda. Kad bi uspeli još da se o njima sve vreme priča u informativnom programu i da stignu do naslovnih strana štampe, kao društvo bi napravili ogroman civilizacijski pomak.


Svi znamo da je situacija u društvu daleko od sjajne, što uspeh ovih školaraca čini još značajnijim i istorijski važnim. Siromaštvo nas je potpuno nagrizlo, školski udžbenici su preskupi, pa je dobro što država za ugrožene obezbeđuje besplatne udžbenike. Barem bi tako trebalo. Škola je počela u septembru, prošla su dva meseca, a kompleti udžbenika ne stižu. Negde je zapelo, što je za ovu sredinu karakterna osobina. I tako svakog septembra nešto iskrsne ili je samo reč o nebrizi, bezobrazluku i nedostatku one sintagme "društvena odgovornost". I uvek čujemo da sledeće godine neće biti takvih problema, pa se uvek i doda da će nam biti bolje za dve do tri, najviše četiri godine. To se dešava kad još nismo digitalni, ali ćemo biti. Čuo sam "na televizor", pa deca više neće vući preteške torbe već će sve biti u kompjuteru. To će biti uskoro, za dve do tri, najviše četiri godine.

Ipak, da svet zna za Novi Sad po lepim stvarima, godinama unazad se brinu basketaši. Surova dominacija traje i zaista je nestvarno kad se čuje da se ova drevna igra najbolje zakuvava u našem gradu. Basketaši Novog Sada osvojili su osmo izdanje FIBA 3x3 Svetske turneje u Japanu i to četvrti put. Zahvaljujući ovim momcima, Srbija je izborila normu za Olimpijske igre u Tokiju 2020. Četiri puta bravo, trica bez koske. I Exit je taj koji nas je ucrtao na pozitivnu, svetsku mapu. Kažu da je ove godine festival doneo 16,4 miliona evra turističkoj privredi Novog Sada i cele Srbije, a od osnivanja ove manifestacije do danas domaća ekonomija ostvarila je više od 180 miliona evra koristi od festivala. Ostaje još da taj silni novac i mi osetimo kroz kvalitetniji život. Valjda će se od njega loma osvežiti Petrovaradinska tvrđava, rekonstruisati biciklističke staze, srediti škole, urediti bolnice... za dve do tri, najviše četiri godine.

Očekuje nas otvaranje još jedne "Lidlove" prodavnice u četvrtak. Nadam se da će Novosađani ovog puta pokazati barem mrvicu dostojanstva i neće celu noć dežurati ispred prodavnice, gurati se da ugrabe proizvode na akciji i gaziti sve pred sobom zarad 100 dinara. Nadam se. Završeni su radovi u delu Podgrađa koje će se u budućnosti pretvoriti u pešačku zonu. Ideja je da se rekonstruiše Beogradska ulica, vrati kaldrma i ambijentalno i infrastrukturno pretvori u šetalište. Svita iz Gradske kuće kaže da za ovaj poduhvat imaju apsolutnu podršku većine ljudi.


Danas se održava protest "Stop represiji države", u organizaciji Združene akcije "Krov nad glavom", ispred Pravnog fakulteta. Iz Akcije ističu da su institucije vrlo trome i nezainteresovane da pronađu napadače na njihove aktiviste Marka i Mihajla koji su u junu prebijeni ispred Filozofskog fakulteta. Ujedno, za petak je zakazana benefit svirka "Novi Sad za Krov nad glavom". Znači, bez doma niko.

Sezona klizanja je počela, a uskoro nam stiže i Džez festival. Juhuuu. Zaigrao je i "Terminator: Mračna sudbina". Film se nadovezuje na "Sudnji dan" i svi ovi loši nastavci koji su se desili u međuvremenu su nebitni i nemaju veze s drugim delom za koji se može reći da je jedan od najboljih nastavaka koji je zasenio prethodnika. Iza "Mračne sudbine" je lično stao Kameron. Vredi mu dati šansu. Javite utiske.

Oceni vest:
13
2

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Sandra

  pre 243 dana i 5 sati

  Nema ništa više od onog starog Novog Sada.
  Nema vise ni kulture, ni urednosti, ni lepog vaspitanja ...
  Ostaje mi samo da ga pamtim onakvog u kom sam odrasla, i da se tešim rečima biće nam bolje.

  Oceni komentar:
  0
  1