OSVRT NA PROŠLU NEDELJU: Delimično slobodni i sve masovniji

OSVRT NA PROŠLU NEDELJU: Delimično slobodni i sve masovniji

Novosadske slike i prilike u proteklih sedam dana.

Podsećamo da su na rođendanskom protestu #1od5miliona građani isticali da je sloboda najvažnija i da mora biti jača od straha. Ubrzo je stigao godišnji izveštaj organizacije "Fridom Haus" o slobodama koji obuhvata 195 zemalja i Srbija je nazadovala. Neko bi rekao vizionarstvo, a ustvari je surova realnost. Postali smo delimično slobodni. Kakva šamarčina, poražavajuća činjenica i to u zemlji koja strmoglavo ekonomski napreduje i gigant je prosperiteta u regionu. Ali prilog "delimično". Ta reč se koristi još samo u vremenskoj prognozi. Ni u školi nema ocene s rečju delimično. Bar da se i stanje u društvu menja kao vreme. Posle kiše dolazi sunce, pa je to možda uteha i nada, da će proleće biti, ne delimično, već potpuno sunčano.Kao poslednja linija odbrane slobodnog društva održan je i četvrti protest "Jedan od pet miliona" . Tema je, naravno, bila i sloboda medija. Okupljanja su sve masovnija i to ne delimično, što je i logično kad smo iz demokratskog društva kliznuli u autoritarni režim čija je glavna odlika zastrašivanje. Kad se pogledaju "obešenjaci" koji šetaju, dominira osmeh i duhovitost. Znači, nije još ugašena ta unutrašnja vrcavost. Šetnje više neće imati svečanu notu jer se skidaju novogodišnji ukrasi. Taman smo saživeli s njima. Nije jasno zašto ih uklanjaju kad će sad Sretenje, pa 8. mart, 1. maj… Prošla je i kineska nova godina, možda otud rasčišćavanje lampica. Ili se sklanjaju da ne bi popadali i nekog povredili. Ili možda zbog protesta, da fotografije ne bi izgledale spektakularno.Najavljena je i gradnja regionalne deponije. Opet. Ne znam da li će izbori, ali posle dužeg vremena se aktuelizuje stara boljka Novog Sada. Zanimljivo je da je gradonačelnik, u paketu, odmah najavio i poskupljenje odnošenje smeća i uporedio nas s Mariborom. E, Slovenijom?! Ne znam da li su i oni delimično slobodni? Kolika je prosečna zarada tamo u EU? Verovatno se i Mariborčani bore s nemaštinom, ispraćaju decu "preko grane", gladuju... Zašto bi se poredili s njima ako nismo u istom ili bar sličnom blagostanju kao oni? Nema logike, ali ima demagogije. Inženjeri za zaštitu životne sredine detaljno su objasnili koliko para izdvajamo za čišćenje i ostale kučine. Milioni evra, a izgleda da i oni završe na đubrištu, pa ih vetar raznese do nekih budžaka.


Tu je i kontroverzna Promenada. Novosadski glavešina se nada da će investitor u što skorijem roku isplatiti domaće firme koje su radile na njenoj izgradnji. Barem se svi nadamo, samo na različite teme. Nadaju se i stanovnici Čortanovaca i okolnih mesta na ovoj fruškogorskoj tromeđi da će GSP uvesti liniju do njih jer im je oduzeta pruga, pa su odsečeni od Novog Sada. Citiraću poznatog filmskog mislioca. "Treba biti svoj i reagovati iz sebe. Pritom ne smeš da zaboraviš, da nada uvek postoji, jer ako prestaneš da veruješ, da ima mogućnosti za spas, daviš se kao pacov".

Za to vreme, na Novom naselju idu vozovi. Doduše teretni. Svaki čas prolaze, levo, desno, a rampa nije spuštena. Šta ima da se spušta kad mašinovođa sporo klizi i koristi sirenu. Taman da se testira prisebnost vozača u saobraćaju. Možda nije loše namestiti policijsku patrolu da kažnjava Novosađane koji ulete na prelaz i ne stanu ispred podignute rampe. U saobraćajnim priručnicima jasno piše da se moraš zaustaviti na pružnom prelazu. Nemam reč kojom bih opisao dešavanja u Novom Sadu i šire. Diletanstvo, bahatost, neodgovornost…


I treći put je izmenjen javni poziv za prodaju Luke Novi Sad. Ovo je poslednja luka u Srbiji u većinskom vlasništvu države, ali, kako stvari stoje, već duže vreme niko nije zainteresovan za kupovinu. Ipak, se moraš baviti tom delatnošću, da bi primirisao tenderu, a ne s firmom za ketering, otvorenom prošle godine. Deo zaposlenih u RTV je održao štrajk upozorenja. Zaposleni u Mobilnoj TV tehnici već duže vreme se susreću s velikim problemima prilikom obavljanja svojih svakodnevnih poslova, u najvećem delu zbog nerazumevanja neposrednih rukovodilaca. I sami Novosađani nemaju razumevanje za svoju okolinu, pa su se aktivirale "Zelene brigade". Više od 100 džakova smeća je sakupljeno za samo sat vremena i to u jednom kvartu. Baš smo štetočine.


Vraća nam se "Lesnina". Saznaćemo da li će biti podvučena žutim ili će provokacija izostati. Silovatelj Pikaso je opet napao. I pored stalnih upozorenja Igora Jurića, država je ostala nema da se silovateljima i pedofilima stane na put. Imali smo i holivudski scenario, kad je čova kolima uleteo u menjačnicu, a pao je i "Maksi". Ovo su novine u novosadskim pljačkanjima. Ne znam kako u Mariboru rešavaju takve stvari?

Dejana Bačko nam je svima održala životnu lekciju i pokazala da snaga i volja mogu sve. Ona je rođena bez ruku, ali zato slika nogama, bavi se vajarstvom, a sad je i svetski šampion u paratekvondou. Veliko bravo za devojčicu prelepog osmeha i neviđene energije. Zaslužuje da se svaki dan priča o njoj. I Draganu Jovanović treba spomenuti jer je na Kupu nacija osvojila zlatnu medalju u ženskom boksu, u konkurenciji 200 takmičarki. Čestitamo i Tijani Palkovljević Bugarski na Ordenu umetnosti i književnosti, u rangu viteza kojim ju je odlikovalo Ministartsvo kulture Francuske. Ipak, žene treba da nas vode jer muškarci su sve prilike prokockali.

 


Tokom februara je besplatan upis u Gradsku biblioteku za mališane i mladež do 25 godina starosti. Pohitajte, ima svega zanimljivog. I stariji mogu slobodno uzeti neko štivo. Pomaže!

Oceni vest:
18
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan